BM'den Ýsrail'e çaðrý
ABONE OL

BM Ýnsani Ýþlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardýmcýsý ve Acil Yardým Koordinatörü Martin Griffiths, geliþmelere iliþkin yazýlý açýklama yaptý.

Uzun zamandýr korkulan senaryonun çok hýzlý bir þekilde gerçekleþmeye baþladýðýný belirten Griffiths, Gazze halkýnýn yarýsýndan fazlasýnýn Refah'a sýkýþmýþ bir þekilde "ölümle göz göze" yaþadýðýný vurguladý.

Griffiths, söz konusu kiþilerin yiyecek, týbbi hizmet, yatacak ve gidecek yerleri olmadýðýnýn altýný çizerek, "Tüm Gazze halký gibi onlar da yoðunluk, kapsam ve gaddarlýk açýsýndan eþi benzeri görülmemiþ saldýrýya maruz kalýyorlar." ifadelerini kullandý.

Gazze'de çoðu çocuklar ve kadýnlar olmak üzere 28 binden fazla kiþinin öldürüldüðünü kaydeden Griffiths, insani yardým çalýþanlarýnýn da "imkansýzý zorlayarak" ellerinden geleni yaptýklarýný aktardý.

Griffiths, tüm bunlarýn üstüne kamu düzeninin çöktüðünü ve BM Yakýn Doðu'daki Filistinli Mültecilere Yardým ve Bayýndýrlýk Ajansýna (UNRWA) yönelik fonlarýn kesilmeye baþlandýðýný anýmsattý.

Ýnsani yardým çalýþanlarýnýn vurulduðuna, silah zoruyla tutulduðuna ve öldürüldüðüne iþaret eden Griffiths, insani yardým sisteminin yýkýlmak üzere olduðunu vurguladý.

Griffiths, bugün alarmý tekrar çaldýðýný belirterek, Refah'a yönelik kara saldýrýsýnýn katliama yol açabileceði uyarýsýnda bulundu.

Uluslararasý toplumun Refah'a saldýrý karþýsýnda Ýsrail'e ikazlarýný sürdürdüðünü, Ýsrail hükümetinin artýk uluslararasý toplumun çaðrýlarýný duymak zorunda olduðunu bildiren Griffiths, insani yardým sistemini sürdürmek için yeterli güvence, malzeme ve personel olmadýðýný da kaydetti.

Griffiths, "Tarih affetmeyecek. Bu savaþýn sonlanmasý gerekiyor." deðerlendirmesini yaptý.