Ýsrail'e çaðrýda bulundular: Kara kuvvetlerini ülkeden çekin
ABONE OL

BM Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) Fransa'nýn talebi üzerine Lübnan'daki geliþmeleri ele almak üzere oturum düzenlendi.

Burada üye ülkeleri bilgilendiren BM Siyasi Ýþlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardýmcýsý Rosemary DiCarlo, "Topluca þiddeti ve akan kaný durduramamamýz kahredici." dedi.

DiCarlo, "Ýsrail'in Lübnan'ý bombalamayý sonlandýrmasýný ve ülkedeki kara kuvvetlerini çekmesini istiyoruz." diye konuþtu.

Ayný zamanda Hizbullah ve diðer devlet dýþý aktörlerin Ýsrail'e roket ve füze atýþýný durdurmasý gerektiðini ifade eden DiCarlo, Lübnan'da durumun giderek daha alarm verici bir hal aldýðýný belirtti.

DiCarlo, Ýsrail'in Lübnan'ýn güneyinde "kara operasyonlarýnýn" ardýndan Hizbullah ve Ýsrail ordusu arasýnda çatýþmanýn yoðunlaþtýðýný kaydetti. Ýnsani durumun da kötüleþtiðini belirten DiCarlo, Lübnan'da sadece 1 haftada 300 kiþinin öldürüldüðünü bildirdi.

DiCarlo, Lübnan'daki saðlýk sektörünün de büyük baský altýnda olduðuna iþaret ederek, bölgenin topyekun savaþýn eþiðinde olduðunu belirtti.

- "Taraflar diplomatik seçenekleri deðerlendirmeli"

"Taraflar, baþuçlarýndaki silahlarý deðil kendilerine sunulan diplomatik seçenekleri deðerlendirmeli." diyen DiCarlo, hem Lübnan'ýn hem de Ýsrail'in toprak bütünlüðü ve egemenliðine saygý duyulmasý gerektiðini ifade etti.

DiCarlo, siviller, sivil altyapýlar, insani yardým personeli, saðlýk çalýþanlarý, gazeteciler ve BM personelinin hedef alýnmamasý gerektiðini vurguladý.

BM Genel Sekreter Yardýmcýsý, "Þimdi bu þiddet sarmalýný geri çevirme ve Ýsrail, Lübnan ve tüm bölgeyi felaketin eþiðinden çevirme zamaný." dedi.