BM'den Ýsrail'e Refah tepkisi: Ýnsanlýk dýþý
ABONE OL

Türk, yaptýðý yazýlý açýklamada, Ýsrail'in olasý kara saldýrýsý öncesi Filistinli sivillerden, Refah'ýn bazý kýsýmlarýný boþaltmasý yönünde talepte bulunduðunu hatýrlattý.

Bu durumun sivil ölümlerinin, acýlarýnýn ve yýkýmýnýn zaten dayanýlmaz seviyelerin ötesine geçeceði konusunda uyarýda bulunan Türk, "Gazzeliler bombalarla, hastalýklarla ve hatta kýtlýkla karþý karþýya kalmaya devam ediyor." ifadesini kullandý.

Türk, Ýsrail'in Refah'taki sivillerden tahliye talebinde bulunmasýný "insanlýk dýþý" olarak yorumlayarak "Bunun, sivillerin etkili bir þekilde korunmasýný önceleyen uluslararasý insani ve insan haklarý yasalarýnýn temel ilkelerine aykýrýdýr." ifadesine yer verdi.

Refah'ta bulunan ve halihazýrda yerinden edilmiþ yüz binlerce kiþinin, hayatta kalmalarý için gerekli insani yardýma eriþimin neredeyse hiç olmadýðý bölgelere zorla yerleþtirilmesinin düþünülemeyeceðini kaydeden Türk, bu durumun, onlarý yalnýzca daha fazla tehlikeye ve sefalete maruz býrakacaðýna vurgu yaptý.

Gazze'de son 7 ayda 120 bin sivilin öldüðünü, yaralandýðýný ve kaybolduðuna iþaret eden Türk, bunlarýn yüzde 70'inden fazlasýnýn kadýn ve çocuk olduðunu hatýrlattý.

Türk, Gazze'deki sivil ölümlerinin son bulmasý için ateþkes çaðrýsýný yineledi.

Ýsrail ordusu sabah yaptýðý açýklamada, zorla yerinden edilmiþ Filistinlilerin sýðýndýðý Refah'ýn doðusundaki bazý mahallelerin boþaltýlmasýný istemiþti.

Ýsrail Ordu Radyosunun haberine göre, Refah'ýn doðusunda boþaltýlmasý istenen bölgede yaklaþýk 100 bin Filistinli ikamet ediyordu.

Ýsrail ordusunun Refah'a karadan da saldýrý baþlatacaðý endiþesiyle bölgenin doðusunda zorunlu göç baþladý.