BM'den Karadeniz açýklamasý: Türkiye ile irtibattayýz
ABONE OL

BM Güvenlik Konseyi'nde, Ukrayna'daki geliþmeler ele alýndý.

Burada üye ülkeleri bilgilendiren BM Siyasi Ýþler Biriminde Avrupa, Orta Asya ve Amerika'dan Sorumlu Genel Sekreter Yardýmcýsý Miroslav Jenca, Ukrayna'dan her gün sivil can kaybý ve sivil altyapýya saldýrý haberi geldiðini kaydetti.

Savaþýn en büyük etkisinin hala cephe hattýndaki toplumlarda hissedildiðini belirten Jenca, diðer taraftan baþkent Kiev'e yönelik saldýrýlarýn da sürdüðünü ifade etti.

Jenca, sadece eylül ayýnda 208 sivilin öldürüldüðünü, bunun bu yýl Ukrayna'daki en büyük sivil ölüme tekabül ettiðini söyledi.

Þubat 2022'den bu yana 11 bin 973 sivilin öldürüldüðünü, bunlarýn 622'sinin çocuk olduðunu bildiren Jenca, 26 bine yakýn sivilin yaralandýðýný söyledi.

Jenca, diðer taraftan Rusya'nýn Karadeniz'de Ukrayna limanlarýna da saldýrdýðýný belirterek, "BM, Karadeniz'de seyrüsefer serbestisinin saðlanmasý için Türkiye, Rusya ve Ukrayna'yla irtibatý sürdürüyor." bilgisini paylaþtý.

- "Savaþ mahkumlarý iþkenceye maruz kalýyor"

Ukrayna ve Rusya'daki savaþ mahkumlarýnýn iþkenceye maruz kaldýðýný söyleyen Jenca, Ukraynalý savaþ mahkumlarýnýn yüzde 97'sinin, Rus savaþ mahkumlarýnýn da yarýsýnýn bunu dile getirdiðini ifade etti.

Jenca, Rusya ve Ukrayna'ya bu uygulamalara son verilmesi ve sorumlularý cezanlandýrmalarý çaðrýsýnda bulundu.

Gelecek ay Rusya-Ukrayna Savaþý'nýn, bininci gününü dolduracaðýna iþaret eden Jenca, "Bu savaþ çok büyük acý ve bölgesel istikrarsýzlýða yol açarken, küresel bölünmüþlükleri tetikliyor." uyarýsýnda bulundu.