BM'den Libya çaðrýsý
ABONE OL

Birleþmiþ Milletler Libya Destek Misyonu (UNSMIL) Libya Devlet Yüksek Konseyi ve ülkenin doðusundaki Tobruk'ta yer alan TM üyelerinden bir kýsmýnýn 18 Temmuz'da Kahire'de yaptýðý toplantýya iliþkin açýklama yaptý.

UNSMIL'in Kahire toplantýsýnda mutabakata varýlan hususlarýn ilerletilmesini desteklediði kaydedilen açýklamada, "Diðer ilgili Libyalý taraflarý da kapsayan ve toplantýnýn sonuçlarýnýn siyasi olarak uygulanabilir bir çözümle sonuçlanmasýný hedefleyen bir yaklaþýmý destekliyoruz." ifadelerine yer verildi.

Kahire toplantýsý gibi adýmlarýn kapsamlý olmasý ve seçimlere giden yolu kapsamasý gerektiði vurgulanan açýklamada, Libyalýlarýn sahiplendiði, seçimlerin yapýlmasýna yol açacak ve uzlaþmayý amaçlayan tüm çabalarýn memnuniyetle karþýlandýðý aktarýldý.

Libya Devlet Yüksek Konseyi ve TM üyelerinden 130 kiþi, 18 Temmuz'da Kahire'de bir araya gelmiþ, "6+6" Komitenin belirlediði ardýndan TM'nin onayladýðý seçim yasalarýna baðlý olduklarýný duyurmuþ ve seçim sürecini yönetecek yeni bir birlik hükümeti kurulmasý için TM'nin aday baþvurularýný kabul etmeye baþlamasý çaðrýsý yapmýþtý.

Libya Ulusal Birlik Hükümetinden (UBH) konuya iliþkin herhangi bir açýklama yapýlmadý ancak daha önce UBH Baþbakaný Abdulhamid Dibeybe birçok kez seçim yapýlmadan hükümetinin görevi býrakmayacaðýný ifade etmiþti.

- LÝBYA'DA SEÇÝM ÇIKMAZI

Libya'da uluslararasý ve yerel kuruluþlarýn defalarca yaptýðý çaðrýlara raðmen parlamento ve devlet baþkanlýðý seçimleri, seçim kanunlarý üzerindeki anlaþmazlýklar nedeniyle uzun süredir yapýlamadý.

Trablus'taki Devlet Yüksek Konseyi ve ülkenin doðusundaki Tobruk kentinde yer alan Temsilciler Meclisi (TM) altýþar üyesinden oluþan Seçim Yasalarýný Belirleme (6+6) Komitesi, 6 Haziran 2023'te seçim kanunlarý üzerinde anlaþmaya vardý.

TM, 4 Kasým 2023'te 6+6 Komitenin belirlediði seçim yasalarýný onayladýðýný duyurdu ancak Devlet Yüksek Konseyi TM'yi 6+6 Komitenin belirlediði seçim kanunlarýný deðiþtirmekle itham ederek, yalnýz "6+6 Komitenin belirlediði seçim yasalarýna baðlý olduðunu" açýkladý.

TM, Devlet Yüksek Konseyinin itirazýna raðmen onayladýðý seçim kanunlarýný resmi gazetede yayýmladý ve seçim kanunlarýnýn yürürlüðe girdiðini savundu. Ýki kurum arasýndaki söz konusu anlaþmazlýk nedeniyle seçimlerle ilgili süreç baþlatýlamadý.

Ýki kurum için en belirgin anlaþmazlýk noktasý ise devlet baþkanlýðýna adaylýk þartlarý konusunda yaþanýyor.

Devlet Yüksek Konseyi, asker ve çifte vatandaþlýðý bulunanlarýn (Halife Hafter) devlet baþkanlýðý seçimlerinde aday olamayacaðýný, TM ise bu durumun adaylýk için bir engel teþkil etmediði görüþünü savunuyor.

  • BirleþmiþMilletler
  • Libya
  • SiyasiÇözüm