BM'den Libya'daki taraflara çaðrý
ABONE OL

Bathily, BM Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) düzenlenen Libya oturumunda üye ülkeleri bilgilendirdi.

Libya'daki taraflarýn seçim sürecine giden yolda farklýlýklarýný giderme konusunda isteksiz davrandýðýna iþaret eden Bathily, tüm taraflarla görüþmelere devam ettiðini ancak hepsinin kendi çýkarlarýna uygun þekilde diyalog için ön koþul sunduðunu bildirdi.

Bathily, "Libya'daki tüm aktörlere ön koþulsuz bir þekilde diyaloða katký saðlama çaðrýsýnda bulunuyorum." ifadesini kullandý.

BMGK ve uluslararasý toplumun Libyalý taraflara yapýcý diyalog için baský uygulamasý gerektiðine iþaret eden Bathily, özellikle bölgesel ortaklarýn desteðinin öneminin altýný çizdi.

Paralel giriþimlerin BM çabalarýný desteklemesi gerektiðini kaydeden Bathily, aksi takdirde mevcut durumun muhafaza edileceðini söyledi.

Bathily, göçmen ve mültecilerin zorla ülke dýþýna çýkarýlmasýna iliþkin endiþelerinin sürdüðünü aktararak, ayný zamanda Libya'daki mülteci merkezlerindeki ihlal iddialarýnýn araþtýrýlmasý gerektiðini vurguladý.

Libya'nýn bölünme ihtimaline iliþkin "sinyallerin alarm verici" olduðuna dikkati çeken Bathily, "Bunu engellemek için ülkeyi seçimlere götürecek birleþtirilmiþ bir hükümet oluþturmak adýna siyasi anlaþmaya acilen ihtiyaç var." diye konuþtu.

- LÝBYA'DA SEÇÝM MÜZAKERELERÝ

Libya Devlet Yüksek Konseyi ve Temsilciler Meclisinin altýþar üyesinden oluþan Seçim Yasalarýný Belirleme Komitesi, ülkede seçimlerin anayasal dayanaðý kabul edilen Anayasa Beyannamesi'ndeki 13. maddede deðiþiklik yapmak üzere Fas'ýn kuzeybatýsýndaki Buznika kentinde bir süredir toplantýlar düzenliyordu.

Komite üyelerinin Libya'da seçimlerin yapýlmasýnýn önünü açan yasalarý 3 Haziran'da oy çokluðuyla kabul ettiði açýklanmýþtý.

Buna karþýn Devlet Yüksek Konseyinin 61 üyesinden 54'ü ile bazý Temsilciler Meclisi milletvekillerinin yaný sýra ülkenin en güçlü muhalefet partilerinden Adalet ve Ýnþa Partisi ile diðer bazý partiler, ayrý ayrý yaptýklarý açýklamalarda Fas'taki toplantýdan çýkan sonuçlarý kabul etmediklerini duyurmuþtu.

Libya'da Seçim Yasalarýný Belirleme Komitesi tarafýndan 9 Haziran'da yapýlan yazýlý açýklamada, seçim kanunlarý taslaðýnýn üyelerce oy birliðiyle onaylandýðý, nihai olduðu ve gelecek seçimlerin bu kanunlara uygun þekilde gerçekleþtirileceði belirtilmiþti.