BM'den Myanmar ordusunun uluslararasý hukuk ihlallerine karþý uyarý
ABONE OL

BM Soykýrýmýn Önlenmesi Özel Danýþmaný Alice Wairimu Nderitu ve BM Koruma Sorumluluðu Özel Danýþmaný Mo Bleeker, Myanmar'daki geliþmelere iliþkin ortak yazýlý açýklama yaptý.

Açýklamada, Uluslararasý Adalet Divaný'nýn Ocak 2020'deki ihtiyati tedbir kararýna raðmen Myanmar'da Arakanlýlarýn hedef gözeterek öldürülme ve þiddet nedeniyle acý çekmeye devam ettiði kaydedildi.

Myanmar'da insani krizin "çok tehlikeli yeni bir döneme" girdiði uyarýsý yapýlan açýklamada, ülkede 3,2 milyon kiþinin yerinden edildiði vurgulandý.

Açýklamada, "Birbirini destekler nitelikte raporlar, Myanmar ordusunun uluslararasý insan haklarý ve uluslararasý insancýl hukuku ihlal eden ciddi suçlar gerçekleþtirdiðini gösteriyor. Buna göre, ordu havadan saldýrýlar ve aðýr silahlarla sivilleri doðrudan hedef alýyor, aralarýnda zorla askere alma dahil çocuk haklarý ihlalleri ve yaralama ile kaçýrma gerçekleþtiriyor." uyarýsý yapýldý.

Özellikle Arakanlýlara yönelik þiddet ve sistematik saldýrýlarýn arttýðý aktarýlan açýklamada, BM Güvenlik Konseyi'nin 2669 sayýlý kararýnýn uygulanmasý talep edildi.

- MYANMAR'DAKÝ ASKERÝ DARBE

Myanmar ordusu, 2020'deki genel seçimlerde hile yapýldýðý iddialarýnýn ortaya atýlmasý ve ülkede siyasi gerilim yaþanmasýnýn ardýndan 1 Þubat 2021'de yönetime el koymuþtu. Ordu, ülkenin fiili lideri ve Dýþiþleri Bakaný Aung San Suu Çii baþta olmak üzere pek çok yetkili ile iktidar partisi yöneticisini gözaltýna almýþ ve 1 yýllýðýna olaðanüstü hal ilan etmiþti.

Myanmar Ulusal Demokratik Ýttifak Ordusu (MNDAA), Budist Arakan Ordusu ve Ta'ang Ulusal Kurtuluþ Ordusu'ndan silahlý gruplarý bünyesinde toplayan "Üç Kardeþler Ýttifaký", Myanmar ordusuna karþý silahlý eylemler baþlatmýþtý.

Myanmar ordusunun darbe karþýtý protestocu ve isyancý gruplara silahlý müdahalesi sonucu bugüne kadar 1000'den fazla kiþi hayatýný kaybetti, binlerce gösterici de gözaltýna alýndý.