BM'den Sudan için açlýk uyarýsý
ABONE OL

BM Genel Sekreter Sözcü Yardýmcýsý Farhan Haq, günlük basýn toplantýsýnda gazetecilerin sorularýný cevapladý.

Haq, BM Ýnsani Ýþler Koordinasyon Ofisinin, Sudan'da ordu ile HDK arasýnda 15 Nisan'dan bu yana devam çatýþmalar yüzünden, ülkede açlýk ve yerinden edilmelerle ilgili durumun "kontrolden çýktýðý" konusundaki uyarýsýný paylaþtý.

"Sudan'da 6 milyondan fazla insan, nüfusun yaklaþýk yüzde 13'ü artýk açlýktan bir adým uzakta." diyen Haq, ülke genelinde 20 milyondan fazla insanýn "yüksek düzeyde akut gýda güvensizliði ile karþý karþýya" kaldýðýný, bunun nedeninin çatýþma, ekonomik gerileme ve kitlesel yerinden edilme olduðunu belirtti.

Farhan Haq, Uluslararasý Göç Örgütüne (IOM) göre, Sudan'daki þiddet nedeniyle sadece bir hafta içinde 334 binden fazla insanýn yerinden edildiði bilgisini paylaþtý.

Haq, 855 binden fazla Sudanlýnýn da ülkedeki þiddet nedeniyle komþu ülkelere kaçtýðýný kaydetti.

- SUDAN'DA ORDU ÝLE HDK ARASINDAKÝ ÇATIÞMALAR

Sudan ordusu, bir zamanlar desteklediði ancak baðýmsýz ve paralel bir ordu gibi davranmasý nedeniyle tehdit olarak gördüðü HDK'nin, 2 yýl içinde tamamen orduya entegrasyonunu istemiþti.

HDK'nin ise sivil hükümetin ardýndan yaklaþýk 10 yýla yayýlan bir süreçte bunu kabul edebileceðini açýklamasýyla baþlayan söz savaþý ve gerginlik, 15 Nisan sabahý taraflar arasýnda, Hartum ve çeþitli þehirlerde silahlý çatýþmaya dönüþmüþtü.

Çatýþmalarda çoðu sivil 3 binden fazla kiþi hayatýný kaybetti, on binlerce kiþi yaralandý.

  • açlýk tehlikesi
  • sudan çatýþmalarý
  • BM uyarýsý