BM'den 'Sudan' uyarýsý
ABONE OL

BM Güvenlik Konseyinde (BMGK), Sudan'daki geliþmeler ele alýndý.

Üye ülkeleri bilgilendiren BM Ýnsani Ýþler Koordinasyon Ofisi Operasyonlar ve Savunma Birimi Direktörü Edem Wosornu, 4 aydan daha kýsa sürede BMGK'nin Sudan'daki durumu 6. kez ele almak zorunda kaldýðýna dikkati çekti.

Wosornu, "Üzülerek söylüyorum ki, Sudan kaosa sürüklenmeye devam ediyor." mesajý vererek, özellikle El Faþir bölgesindeki durumun ciddiyetine iþaret etti.

El Faþir'de 800 bin kiþinin hayatýnýn tehlikede olduðunun altýný çizen Wosornu, þiddetin ayrým gözetmeksizin ve kýsýtlama olmadan devam ettiðini söyledi.

Wosornu, Sudan'ýn kýtlýðýn eþiðinde olduðunu kaydederek, yaklaþýk 5 milyon kiþinin "acil düzeyde" gýda güvencesizliðiyle karþý karþýya olduðunu anýmsattý.

- "ZAMANA KARÞI YARIÞIYORUZ"

Ülke genelinde 41 farklý çatýþma alanýndaki 2 milyon kiþinin açlýða sürükleneceði uyarýsýnda bulunan Wosornu, "Kadýnlar, besleyemedikleri için çocuklarýnýn açlýktan öldüklerini izliyorlar." ifadelerini kullandý.

Wosornu, gelecek aylarda ise yeterli gýda ve saðlýk hizmetine eriþimi olmadýðý için 7 bin yeni doðum yapan kadýnýn ölebileceðine dikkati çekti.

BM'nin Sudan yardým planýnýn sadece yüzde 16 düzeyinde fonlandýðýný aktaran Wosornu, "Büyük can kaybýný önlemek için zamana karþý yarýþýyoruz. Fon için beklediðimiz her ilave gün, daha fazla caný riske atýyor." dedi.

Wosornu, 3 temel talepleri olduðunu belirterek, siviller ve altyapýnýn korunmasý, engelsiz ve sürdürülebilir insani yardým eriþiminin saðlanmasý ve yardým operasyonlarý için fonlamanýn artmasý gerektiðini kaydederek, "Ama en temelde bu korkunç ihtilafýn sona ermesi gerek." diye konuþtu.

- "ACÝL HAREKETE GEÇÝLMEZSE SUDAN ÇOK DAHA FAZLA ETNÝK ÇATIÞMA VE BÖLÜNMEYE MARUZ KALIR"

BM Afrika Genel Sekreter Yardýmcýsý Martha Pobee ise BM, üye ülkeler ve bölgesel örgütlerin çabalarýna raðmen taraflarýn çatýþmayý durdurmadýðýný, özellikle El Faþir bölgesindeki durumun çok endiþe verici olduðunun altýný çizdi.

Pobee, etnik düzeyde suçlar iþlendiðine iþaret ederek, BMGK'nin geçen hafta El Faþir'de ateþkes talebinde bulunulan kararý kabul etmesinin önemli bir adým olduðunu söyledi.

"Acil harekete geçilmezse Sudan çok daha fazla etnik çatýþma ve bölünmeye maruz kalýr." uyarýsýnda bulunan Pobee, çatýþmanýn yayýlma riskinin yüksek olduðunu vurguladý.

Pobee, dýþ aktörlerin sorumlu bir þekilde davranmasý ve taraflarý barýþ çabalarýna yönlendirmesi gerektiðini kaydederek, ülkede insan haklarýna iliþkin durumun da korkunç olduðunu dile getirdi.

Ýhlalleri gerçekleþtiren suçlularýn cezalandýrmasý gerektiðini ifade eden Pobee, "Taraflara diyaloðu seçme, suçlama oyunundan vazgeçme ve barýþ için her fýrsatý deðerlendirme çaðrýsýnda bulunuyoruz." dedi.