Birleþmiþ Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Ýran'ýn talebi ve Rusya, Çin ve Cezayir'in desteðiyle acil oturumla toplandý.
Çin'in BM Daimi Temsilcisi Fu Cong, Heniyye'ye yönelik suikastý güçlü þekilde kýnarken, bunun BM Þartý'nýn temel ilkelerini çiðnediðini dile getirdi.
Fu, "Çin, bu olayýn bölgede meydana getirebileceði karýþýklýktan derin endiþe duyuyor." dedi.
- "BU ÇILGINLIK NE ZAMAN SONA ERECEK?"
Cezayir'in BM Daimi Temsilcisi Amar Bendjama ise "Felaketin eþiðindeyiz." uyarýsýnda bulundu.
Heniyye'ye yönelik suikastý "terör faaliyeti" olarak tanýmlayan Bendjama, bunun uluslararasý hukuku ve Ýran'ýn egemenliðini ihlal ettiðini kaydetti.
Bendjama, suikastýn tek bir kiþiyi hedef almadýðýný belirterek, "Saldýrý, diplomatik iliþkilerin ve küresel düzenin temelini oluþturan egemenliðin kutsallýðýný ihlal etmiþtir." ifadesini kullandý.
Ýsrail'in söz konusu "terör faaliyetini" en güçlü þekilde kýnadýklarýnýn altýný çizen Bendjama, Ýsrail'in kanlý politika seçerek Gazze, Batý Þeria, Yemen, Lübnan, Suriye ve þimdi de Ýran'da þiddeti sürdürdüðünü söyledi.
Bendjama, "Bu çýlgýnlýk ne zaman sona erecek?" sorusunu yönelterek, uluslararasý toplumun masum kaný akarken ve uluslararasý hukuk parçalarýna ayrýlýrken sessiz kalmamasý gerektiðini vurguladý.
- "BÖLGE KAYNAMA NOKTASINDA"
Rusya'nýn BM Daimi Temsilci Yardýmcýsý Dmitry Polyanski de Heniyye'ye yönelik suikastý güçlü þekilde kýnadýklarýný bildirdi.
Bu olayýn Gazze'de ateþkes müzakerelerine büyük darbe vurduðuna iþaret eden Polyanski, "Ýran'ý bölgesel bir çatýþmaya çekme çabalarý zaten kaynama noktasýnda olan bölgeyi daha da istikrarsýzlaþtýrýyor." deðerlendirmesini yaptý.
Polyanski, Orta Doðu'da üst düzey siyasi ve askeri kiþilere yönelik suikastlarýn bölgeyi savaþýn eþiðine getirdiðini belirterek, gerginliðin azaltýlmasýnýn hiç olmadýðý kadar önemli olduðunu vurguladý.
Dmitry Polyanski, kapsamlý bölgesel savaþýn engellenmesi gerektiðinin altýný çizdi.
- ABD VE ÝNGÝLTERE ÝRAN'I SUÇLADI
ABD'nin BM Daimi Temsilci Yardýmcýsý Robert Wood ise Ýsrail'in kendini "Hizbullah ve diðer teröristlerden" koruma hakký olduðunu belirterek sözlerine baþladý.
ABD'nin Ýsrail'in Beyrut'un güney bölgesine düzenlediði saldýrýya dahil olmadýðýný ifade eden Wood, "Hizbullah'ýn bu saldýrýdan sorumlu olduðuna dair hiçbir þüphe yok." deðerlendirmesinde bulundu.
Wood, Hizbullah'ýn Ýran'ýn desteðiyle Ýsrail'e 8 Ekim'den beri saldýrýlar düzenlediðini kaydederek, BMGK üyelerinin bu saldýrýlarý kabul etmemesi gerektiðini ifade etti.
Ýran'ýn BMGK kararlarýna uymak zorunda olduðunu belirten Wood, BMGK'nin Ýran'ýn bölgesel barýþ ve güvenliði tehdit eden davranýþlarýna karþý ilave tedbirleri gözden geçirmek zorunda olduðunu söyledi.
Wood, ABD'nin Heniyye'nin ölümüyle de bir baðlantýsý olmadýðýný kaydetti.
"Daha geniþ bir savaþ kapýda deðil ve bu durumun üstesinden gelinebilinir." diyen Wood, Ýran ve desteklediði "teröristlerin" sürekli bölgesel çatýþma riskini tetiklediðini dile getirdi.
Wood, Ýran üzerinde nüfuzu bulunan BMGK üyelerinin Tahran'a baskýyý artýrmasýný talep etti.
Ýngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Barbara Woodward da artan þiddetin kimsenin çýkarýna olmadýðýnýn altýný çizdi.
Acil itidal çaðrýsýnda bulunan Woodward, "Uzun vadeli barýþ, bombalar ve silahlarla saðlanamaz." ifadelerini kullandý.
Ýran destekli Husilerin Ýsrail'e saldýrýlarýnýn sürdüðüne iþaret eden Woodward, Ýran'ý suçlayarak, bunun sonlanmasý gerektiðini söyledi.
Woodward, Ýngiltere'nin Ýsrail'in güvenliðine olan baðlýlýðýnýn sarsýlmaz olduðunu belirterek, Ýsrail'in meþru müdafaa hakký bulunduðunu kaydetti.
Ýran'ýn Birleþmiþ Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Amir Saeid Ýravani, Tahran'da Hamas Siyasi Büro Baþkaný Ýsmail Heniyye'ye düzenlenen suikasta, "Uygun gördüðümüz zaman ve þekilde cevap vereceðiz." dedi.
"Siyonist, iþgalci Ýsrail rejiminin terör faaliyeti sonucu Heniyye'nin suikasta uðradýðýný" aktaran Ýravani, saldýrýnýn Ýsrail'in bölgedeki terör ve sabotaj faaliyetlerinin devamý olduðunu dile getirdi.
Ýravani, Ýsrail'in ayný zamanda siyasi bir gündeminin de olduðunu, bölgede barýþ ve istikrarý önceliklendiren yeni hükümetin ilk gününe gölge düþürmek istediðini söyledi.
Ýran'ýn söz konusu saldýrýyý en güçlü þekilde kýnadýðýný dile getiren Ýravani, "Uluslararasý hukuk uyarýnca meþru müdafaa hakkýmýzý muhafaza ediyoruz." açýklamasýnda bulundu.
"Uygun gördüðümüz zaman ve þekilde cevap vereceðiz." diyen Ýravani, Ýsrail'in suç ve terör faaliyetine" kararlý þekilde cevap vereceklerini, Ýran'ýn uluslararasý hukuk ve BM Þartý ilkelerine baðlýlýðýný teyit etti.
Ýravani, bölgede barýþýn sadece bu ilkelere saygýyla saðlanacaðýný belirterek, Ýsrail'in bölgedeki tüm ülkelere karþý saldýrgan tutum içinde olduðunu söyledi.
"Ýsrail rejiminin savaþ çýðýrtkaný liderlerinin" uluslararasý hukukun temel ilkelerine hiçbir þekilde saygý duymadýðýný kaydeden Ýravani, ABD'nin de bu çerçevede sorumluluðu bulunduðunu göz ardý etmemek gerektiðini vurguladý.
Ýravani, uluslararasý toplum ve BMGK'nin korkunç suçlara karþý sessiz kalmamasý gerektiðinin altýný çizerek, "BMGK'de 10 aydýr, özellikle ABD olmak üzere yaklaþýk 10 ülke, Ýsrail'in Gazze'de katliam ve bölgedeki kötü niyetli faaliyetlerinden sorumlu tutulmasýný engelledi." ifadelerini kullandý.
Söz konusu ülkelerin sadece Filistin'in meþru müdafaa hakkýný engellemediðini, ayný zamanda Ýsrail'in Filistin halkýna karþý kýyým ve soykýrýmýný meþrulaþtýrmaya çalýþtýðýný belirten Ýravani, bu ülkelerin meþru müdafaa kavramýnýn da yanlýþ yorumlanmasýna yol açtýðýný söyledi.
Ýravani, "BMGK, Ýsrail'i bu saldýrý eyleminden sorumlu tutmak için acilen adým atmalý." diyerek, buna yaptýrým ve baþka tedbirlerin dahil edilmesi gerektiðini, ancak bu þekilde uluslararasý toplumun Ýsrail'in hain saldýrýlarýný engelleyebileceðini kaydetti.
- "ÝSRAÝL ÝÇÝN KIRMIZI ÇÝZGÝ YOK"
Filistin'in BM Daimi Temsilci Yardýmcýsý Feda Abdelhadi ise iþgalci güç Ýsrail tarafýndan Filistinli sivillerin her gün daha fazla korku, acý ve kayba maruz býrakýldýðýna dikkati çekti.
Filistinli liderlerin Heniyye'ye yönelik suikastý en güçlü þekilde kýnadýðýnýn altýný çizen Abdelhadi, Filistin'de yas ilan edildiðini bildirdi.
Abdelhadi, Ýsrail'in "terör ve þiddeti" uluslararasý hukuk, diplomasi ve insan hayatýna saygýya tercih ettiðini belirterek, "Ýsrail için kýrmýzý çizgi yok. Ýhlal etmeyeceði hiçbir kanun ya da kural yok." dedi.
Ýsrail'in iþgalci ordusu ve yerleþimci milisleri için hiçbir çocuk, kadýn, erkek ya da bebeðin hedef dýþý olmadýðýný ifade eden Abdelhadi, Ýsrailli liderlerin suçlarý için cezalandýrýlmayacaklarýný düþündüklerini aktardý.
Abdelhadi, "Buna inanýyorlar çünkü þimdiye kadar hiçbir bedel ödemek zorunda kalmadýlar." deðerlendirmesinde bulundu.
Uluslararasý toplumun bu gerçekle yüzleþme, suç ve saldýrýlarý durdurma zamanýnýn geldiðini ifade eden Abdelhadi, "Ýsrail, hiçbir hakka sýðýnarak iþlediði savaþ ve insanlýða karþý suçlarý meþrulaþtýramaz." dedi.
Abdelhadi, hesap vermeye yönelik herhangi bir adým atýlmadan, silah transferini durdurma dahil yaptýrým ve baský uygulanmadan Ýsrail'in her gün "haydut devlet" olmaya devam edeceðini söyledi.
- "ORTA DOÐU'DA BÝR ÞEY BAÞLARSA, TÜM DÜNYAYA YAYILIR"
Lübnan'ýn BM Daimi Temsilciliði Maslahatgüzarý Hadi Hachem ise Lübnan hükümeti ve halkýnýn savaþ istemediðini belirterek, "Lübnan BMGK'nin 1701 sayýlý kararýna tam bir þekilde baðlý olmaya devam ediyor." dedi.
Tarihin herkesi yargýlayacaðýna iþaret eden Hachem, "Mevcut durum çok acý. Gelecek karanlýk. Orta Doðu'da bir þey baþlarsa, tüm dünyaya yayýlýr." uyarýsýný yaptý.