BMGK'da ABD saldýrýlarýna tepki yaðdý! ''Orta Doðu'daki temel sorun ABD'nin soykýrým ortaklýðýdýr''
ABONE OL
BMGK, Rusya'nýn talebi üzerine ABD'nin Irak ve Suriye'ye yönelik saldýrýlarýný ele almak üzere toplandý.

Rusya'nýn BM Daimi Temsilcisii Vassily Nebenzia, ABD ve müttefiklerinin kurallara dayalý uluslararasý sisteme kasýtlý olarak zarar verdiðini ve yeni oluþturulan düzenin "çete gibi" hareket etmeyi kolaylaþtýrdýðýný savundu.

ABD'nin saldýrýlarýnýn mevcut ateþi alevlendirmeyi amaçladýðýný kaydeden Nebenzia, bunun da temel amacýnýn ABD'nin dünyadaki hakim konumunu ne pahasýna olursa olsun korumak olduðunu dile getirdi.

Nebenzia, "Kararlý bir þekilde ABD'nin egemen bir devlete karþý saldýrý eylemini kýnýyor, istikrarsýzlýðý artýrma riski barýndýrdýðýný ifade ediyoruz." dedi.

Nebenzia, tüm uluslararasý topluma söz konusu anlamsýz saldýrýlarý kýnama çaðrýsýnda bulundu.

"ABD'NÝN ASKERÝ FAALÝYETLERÝ BÖLGEDE YENÝ ÇATIÞMAYA YOL AÇIYOR VE GERGÝNLÝÐÝ ARTIRIYOR"

Çin'in BM Daimi Temsilcisi Zhang Jun ise ülkesinin mevcut durumdan ciddi endiþe duyduðunun altýný çizdi.

Jun, "Çin, BM Þartý ile ülkelerin toprak bütünlüðü ve egemenliðini ihlal eden tüm faaliyetlere karþý çýkýyor." dedi.

ABD'nin Orta Doðu'da çatýþma ortamý yaratmadýðýný savunduðunu anýmsatan Jun, "Ancak gerçekte tam tersini yapýyor. ABD'nin askeri faaliyetleri bölgede yeni çatýþmaya yol açýyor ve gerginliði artýrýyor." ifadelerini kullandý.

Jun, tarihin askeri yollarýn çözüm olmadýðýný birçok kez gösterdiðini belirterek, þiddet kullanýmýnýn sadece daha fazla krize yol açtýðýný kaydetti

"BÖLGEDEKÝ TEMEL SORUN ÝSRAÝL REJÝMÝ TARAFINDAN YÜRÜTÜLEN VE ABD TARAFINDAN DESTEKLENEN SOYKIRIMDIR"

Suriye'nin BM Daimi Temsilcisi Koussay Aldahhak ise ABD'nin saldýrýlarýný meþru göstermek için her zamanki asýlsýz bahanelerini tekrar ettiðini söyledi.

ABD'nin BMGK'de daimi üye konumunu kötüye kullandýðýný ve Suriye dahil baþka ülkelerin iç iþlerine karýþtýðýný savunan Aldahhak, "Suriye, ABD'nin bölgede ajanlarýný korumak için gerçekleþtirdiði saldýrýlarý meþru göstermek adýna ortaya attýðý bahane ve yalanlarýný tümüyle reddediyor." dedi.

Ýran'ýn BM Daimi Temsilcisi Amir Saeid Ýravani de ABD'nin Irak ve Suriye'ye yönelik saldýrýlarýn þiddetle kýnadý.

ABD'nin askeri faaliyetlerinin yasadýþý ve haksýz olduðunu savunan Ýravani, ayný zamanda ABD ve Ýngiltere'nin Yemen'e yönelik saldýrýlarýna da karþý çýktý.

Ýravani, ABD ve Ýngiltere'nin asýlsýz bir þekilde Ýran'ý suçlayarak Orta Doðu'daki mevcut durumun gerçek sorumlusundan dikkati uzaklaþtýrmayý amaçladýðýný kaydetti.

Ýran'ýn bölgede gerginliði artýrmayý amaçlamadýðýný ve Irak'ta hiçbir askeri mevcudiyeti bulunmadýðýný söyleyen Ýravani, Suriye'de ise sadece askeri danýþmalarýnýn bulunduðunu ifade etti.

Ýravani, "Herkes biliyor ki bölgedeki temel sorun Ýsrail rejimi tarafýndan yürütülen ve ABD tarafýndan desteklenen masum Filistinlilere yönelik iþgal, þiddet ve soykýrýmdýr." diye konuþtu.

Irak'ýn BM Daimi Temsilci Yardýmcýsý Abbas Kadhom Obaid El-Fatlawi ise ABD saldýrýlarýnýn "ikili iliþkilerinin" doðasýna uygun olmadýðýný söyledi.

Kendi topraklarýna yönelik her türlü saldýrýyý kýnayan El-Fatlawi, söz konusu saldýrýlarýn Irak'ýn egemenliði ve güvenliðini ihlal ettiðinin altýný çizdi.

ABD VE ÝNGÝLTERE KENDÝNÝ SAVUNMAK ZORUNDA KALDI

ABD ve Ýngiltere, Birleþmiþ Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) düzenlenen oturumda Washington'un Irak ve Suriye'ye yönelik saldýrýlarýný savunarak, bunlarýn meþru müdafaa hakký dahilinde ele alýnmalarý gerektiðini ifade etti.

Ýngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Barbara Woodward, "Ýngiltere uluslararasý barýþ ve güvenliði muhafaza etmek ve geliþtirmek adýna Irak ve Suriye'de dahil olmak üzere tüm çabalarý destekliyor." dedi.

Ýngiltere'nin Orta Doðu'da gerginliðin azaltýlmasýný desteklediðini kaydeden Woodward, "ABD'nin meþru müdafaa ve cevap verme hakkýný tümüyle destekliyoruz." ifadesini kullandý.

Woodward, Ýran baðlantýlý milis gruplarýnýn Irak ve Suriye'deki askeri üsleri hedef almasýný kýnadý.

Pentagon'dan Irak saldýrýlarýna yönelik savunma! "Misilleme Ýran'a yapýldý"

"ÝRAN'LA DOÐRUDAN ÇATIÞMA ARAYIÞINDA DEÐÝLÝZ"

ABD'nin BM Daimi Temsilci Yardýmcýsý Robert Wood ise ABD'nin BM Þartý'nýn 51. maddesi uyarýnca meþru müdafaa hakkýný kullandýðýný savundu.

Rusya'nýn toplantýyý düzenleme sebebinin "ABD'nin personelinin öldürülmesine" tepki verme hakký bulunmadýðýný savunmak olduðunu aktaran Wood, bunun aksine ABD'nin tepkisinin uluslararasý hukuka uygun ve orantýlý olduðunu ifade etti.

Wood, ABD'nin hedeflerini dikkatle seçtiðini ve sivil kaybý önlemeyi amaçladýðýný belirterek, "Açýk söyleyeyim, ABD bölgede daha fazla çatýþma istemiyor ve Gazze'deki gerginliði azaltmak için de çalýþmalar yürütüyor. Ýran'la da doðrudan çatýþma arayýþýnda deðiliz." diye konuþtu.

Diðer taraftan ABD'nin personeline yönelik kabul edilemez saldýrýlara da cevap vermeye devam edeceðinin altýný çizen Wood, Ýran'ý bölgede gerginliði artýrmakla suçladý.

ABD Baþkaný Joe Biden, Suriye ve Irak'taki Ýran Devrim Muhafýzlarý Ordusu ile baðlý milis gruplarý hedef alarak üs saldýrýsýna bugün karþýlýk vermeye baþladýklarýný ve bu karþýlýðýn "kendi seçtikleri zaman ve mekanlarda" süreceðini açýklamýþtý.

ABD'ye ait Kule 22 adlý üsse düzenlenen saldýrýda 3 Amerikan askeri ölmüþ, 40'tan fazla asker de yaralanmýþtý.

ABD yönetimi, söz konusu saldýrýya karþýlýk olarak çok katmanlý ve zamana yayýlmýþ þekilde saldýrýlar düzenleyeceðini ve Ýran destekli gruplarýn hedef alýnacaðýný açýklamýþtý.