Bölgede gerilim had safhada: Savaþ gemileri karþý karþýya geldi
ABONE OL

ABD Hint-Pasifik Komutanlýðýndan yapýlan açýklamada, USS Chung-Hoon (DDG 93) gemisinin ve Kanada ordusuna ait HMCS Montreal (FFH 336) gemisinin 3 Haziran'da Tayvan Boðazý'ndan uluslararasý hukuka uygun olarak geçiþ yaptýðý belirtildi. Geçiþ sýrasýnda Çin ordusuna ait bir savaþ gemisinin, ABD gemisine 137 metre yaklaþtýðý, tehlikeli manevra yaptýðý aktarýlarak, "Chung-Hoon rotasýný korudu ve bir çarpýþmayý önlemek için hýzýný düþürdü" ifadeleri kullanýldý. ABD ve Kanada gemisinin Tayvan Boðazý'ndan geçiþinin iki ülkenin özgür ve açýk bir Hint-Pasifik için ortak taahhüdünü gösterdiði belirtilen açýklamada, "ABD ordusu, uluslararasý hukukun izin verdiði her yerde güvenli ve sorumlu bir þekilde uçuþ gerçekleþtirir, seyreder ve faaliyet gösterir" denildi.

GÖRÜNTÜSÜ YAYINLANDI

Geçtiðimiz cumartesi günü yaþanan olayýn görüntüleri bugün kamuoyuyla paylaþýldý. Görüntülerde Çin ordusuna ait geminin ABD gemisine yakýn noktadan geçiþ yaptýðý görülüyor.

ÇÝN SAVAÞ UÇAÐINDAN ABD UÇAÐINA AGRESÝF MANEVRA

Öte yandan, ABD Hint-Pasifik Komutanlýðý tarafýndan 30 Mayýs'ta yapýlan açýklamada ise Güney Çin Denizi üzerinde ABD Hava Kuvvetlerine ait RC-135 tipi keþif uçaðýnýn Çin Hava Kuvvetlerine ait J-16 tipi savaþ uçaðý tarafýndan agresif bir manevra ile önünün kesildiði duyurulmuþtu.

TAYVAN GERÝLÝMÝ

Çin, Tayvan adasýný kendi topraðý olarak görürken, Tayvan Boðazý'ný kendi münhasýr ekonomik bölgesinin bir parçasý olduðunu savunuyor. ABD ve müttefikleri ise söz konusu sularýn "uluslararasý" statüye sahip olduðunu göstermek için düzenli olarak bölgeden geçiþ yapýyor.

  • Tayvan Boðazý