Çin'den gerilimi týrmandýracak adým! Tayvan savaþ uçaklarý havalandý
ABONE OL

Çin, egemenlik ihtilafý içinde olduðu Tayvan'ýn lideri Lai Ching-te'nin ilk "Ulusal Gün" konuþmasýný yapmasýndan 4 gün sonra, Ada ve çevresini kuþatan kapsamlý askeri tatbikata baþladý.

Çin Halk Kurtuluþ Ordusunun Doðu Cephesi Komutanlýðýndan yapýlan açýklama, Çin ordusunun, Tayvan Boðazý ile Tayvan Adasý'nýn kuzey, güney ve doðu bölgeleri çevresinde müþterek askeri tatbikata baþladýðý belirtildi.

Komutanlýk Sözcüsü Li Þi, "Müþterek Kýlýç-2024B" adý verilen tatbikata, kara, hava, deniz ve roket kuvvetlerinden birliklerin katýldýðýný, uçak ve gemilerin "çoklu yönlerden Ada'ya yaklaþacaðýný ve müþterek saldýrýlar icra edeceðini" bildirdi.

Li, tatbikatýn, gerçek muharebe kabiliyetlerini sýnamayý amaçladýðýný, müþterek deniz-hava muharebe hazýrlýk devriyesi, deniz ve kara hedeflerine saldýrýlar ve muharebe alanýnýn kapsamlý kontrolünü ele geçirmeye odaklanacaðýný kaydetti.

Tatbikatýn, ulusal güvenliði ve birliði korumak için meþru ve gerekli bir eylem olduðunu öne süren Li, bunun, Tayvan'ýn baðýmsýzlýðýný savunan unsurlara karþý güçlü bir caydýrýcý olacaðýný dile getirdi.

Tayvan Savunma Bakanlýðý, sosyal medya platformu X'teki hesabýndan yaptýðý paylaþýmda, Çin ordusunun tatbikat duyurusunu doðrularken, "Çin ordusunun irrasyonel ve provokatif eylemini kýnýyoruz. Yanýt vermek için uygun güçleri devreye sokacak ve ulusal egemenliðimizi koruyacaðýz." ifadelerine yer verildi.

TAYVAN: ADA ÇEVRESÝNDE ÇÝN'E AÝT 25 ASKERÝ HAVA ARACI VE 7 GEMÝ GÖRÜLDÜ

Çin'in Tayvan Adasý'ný kuþatan askeri tatbikatý sýrasýnda, Ada çevresinde Çin'e ait 25 askeri hava aracý ve 7 gemi tespit edildiði bildirildi.

Tayvan Savunma Bakanlýðýnýn X sosyal medya platformundaki hesabýndan yapýlan açýklamada, saat 08.00'e dek 25 askeri hava aracýnýn Ada çevresinde uçtuðu, bunlardan 16'sýnýn Tayvan Boðazý'nda, taraflarýn etki alanlarýný sýnýrladýðý varsayýlan "orta çizgi"nin ötesine geçtiði ve Tayvan'ýn "Hava Savunma Tanýmlama Bölgesi (ADIZ)" ilan ettiði sahada uçtuðu kaydedildi. Ada çevresinde Çin donanmasýna ait 7 savaþ gemisinin de tespit edildiði belirtildi.

Uçuþlar ve gemi devriyeleri, Çin'in gece saatlerinde Ada çevresinde baþlattýðý askeri tatbikatýn parçasýný oluþturuyor.

ÇÝN'ÝN ASKERÝ TATBÝKATA BAÞLAMASININ ARDINDAN TAYVAN SAVAÞ UÇAKLARI HAVALANDI

Ýhlalin ardýndan Tayvan Hava Kuvvetlerine ait savaþ uçaklarý, Hsinchu Hava Üssünden havalanarak bölgede devriye gezmeye baþladý.

- TAYVAN'IN YENÝ LÝDERÝ LAÝ'NÝN "ULUSAL GÜN" KONUÞMASININ ARDINDAN GELDÝ

Tayvan'ýn çevresinde abluka oluþturan tatbikat, Ada'daki hükümetin lideri Lai Ching-te'nin ilk "Ulusal Gün" konuþmasýnýn ardýndan geldi.

Lai, 1912'de Çin Cumhuriyeti'nin kurulmasýna giden süreci baþlatan 1911 Devrimi'nin baþlangýç yýl dönümü olan ve Ada'da "Ulusal Gün" olarak kutlanan 10 Ekim'de yaptýðý konuþmada, Pekin yönetiminin Tayvan'ý temsil etmeye hakký olmadýðýný savunmuþtu.

Tayvan'da hükümetin devamý olduðunu iddia ettiði Çin Cumhuriyeti ile Çin ana karasýnda hakim Çin Halk Cumhuriyeti'nin "birbirinin boyunduruðunda bulunmadýðýný", bu yüzden Çin'in Tayvan'ý temsil hakký olmadýðýný dile getiren Lai, "ilhaka ve egemenlik gasbýna karþý direnecekleri" mesajýný vermiþti.

Pekin yönetimi Lai'nin sözlerine tepki göstermiþ, Çin Dýþiþleri Bakanlýðý Sözcüsü Mao Ning, "Tayvan'ýn egemenliðe sahip olduðu", "Çin ile Tayvan'ýn birbirinin boyunduruðunda bulunmadýðý" gibi yorumlarýn ayný baðýmsýzlýk anlatýsýnýn farklý versiyonlarý olduðunu, Lai'nin bu sözleriyle bir kez daha Tayvan'ýn baðýmsýzlýðý konusundaki inatçýlýðýný ve kendi siyasi çýkarý uðruna Tayvan Boðazý'nda gerilimi yükseltme niyetini ortaya koyduðunu savunmuþtu.

Dünyada tek bir Çin olduðu ve Tayvan'ýn onun ayrýlmaz parçasý olduðunun altýný çizen Mao, "Çin Halk Cumhuriyeti hükümeti, Çin'in bütününü temsil eden tek meþru hükümettir. Lai Ching-te ve DPP otoriteleri ne söylerse söylesin, ne yaparsa yapsýn Tayvan Boðazý'nýn tek ve ayný Çin'e ait olduðu gerçeðini deðiþtiremez, Çin'in yeniden birleþmesine yönelik tarihi eðilimi durduramaz." ifadelerini kullanmýþtý.

- LAÝ'NÝN YEMÝN TÖRENÝ KONUÞMASININ ARDINDAN DA BENZER ASKERÝ TATBÝKAT YAPILMIÞTI

Tayvan'da 13 Ocak'ta yapýlan baþkanlýk seçimini kazanan iktidardaki Demokrat Ýlerici Partinin (DPP) adayý Lai Ching-te, 20 Mayýs'ta yemin ederek görevine baþlamýþtý.

Çin, Tayvan liderinin yemin töreninin ardýndan yaptýðý konuþmaya da ayný kurguda bir askeri tatbikat düzenleyerek yanýt vermiþti.

Lai, baþkan olarak yaptýðý ilk konuþmada, Tayvan Boðazý'nýn iki yakasýndaki statükoyu koruma sözü verirken, Çin'e, Tayvan'ý askeri olarak tehdit etmeye son verme çaðrýsýnda bulunmuþtu.

Tayvan hükümetinin "egemenliðe, demokrasiye, özgürlüðe ve statükonun korunmasýna baðlý kalacaðýný" dile getiren Lai, "Anayasaya göre Çin Cumhuriyeti'nin (Tayvan) egemenliði bütün olarak halka aittir. Çin Cumhuriyeti ve Çin Halk Cumhuriyeti birbirinin boyunduruðunda deðildir." diye konuþmuþtu.

Çin ordusu, Lai'nin konuþmasýndan 3 gün sonra, "Müþterek Kýlýç-2024A" adýný verdiði askeri tatbikata baþlamýþtý. Ada çevresini kuþatan askeri tatbikat 2 gün sürmüþtü.

- ÇÝN, LAÝ'YÝ "BAÐIMSIZLIK YANLISI" VE "AYRILIKÇI" GÖRÜYOR

Lai, Çin tarafýndan "baðýmsýzlýk yanlýsý" ve "ayrýlýkçý" görülüyor. Çinli yetkililer, seçim öncesinde Lai'yi birçok kez "iflah olmaz", "sorun çýkaran" gibi ifadelerle anmýþtý.

Pekin yönetimi, seçim arifesinde Lai'nin Tayvan'ý baðýmsýzlýk doðrultusunda "tehlikeli bir yola" sokacaðý uyarýsý yapmýþ, seçilmesi halinde çatýþma ve savaþ riskinin doðabileceði imasýnda bulunmuþtu.

Çin'in tepkisi, DPP'nin genel siyasi çizgisine karþýtlýðýndan kaynaklanýyor. Parti, Ada'nýn egemenliðinden taviz verilmemesini, fiili baðýmsýzlýðýnýn korunmasýný savunan siyasi çizgiyi temsil ediyor.

Tayvan'da çok partili döneme geçilmesinden sonra kurulan DPP, Çin'deki iç savaþta komünistlerle mücadelede eden kurucu parti Koumintag'ýn "Çin'in meþru temsilcisi olma iddiasýndan" çok "Tayvan'ýn baðýmsýzlýðý" fikrine yakýn duruyor.

- ÇÝN-TAYVAN ANLAÞMAZLIÐI

Çin'de Ýkinci Dünya Savaþý'nýn ardýndan Çan Kay-þek liderliðindeki Çin Milliyetçi Partisi (Koumintag) güçleri ile Mao Zýdong önderliðindeki Çin Komünist Partisi (ÇKP) güçleri arasýnda yaþanan iç savaþta galip gelen komünistler, 1 Ekim 1949'da Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuruluþunu ilan etmiþti.

Ýç savaþý kaybeden Koumintag üyeleri ise Tayvan'a yerleþip 1912'de kurulan "Çin Cumhuriyeti" iktidarýnýn Ada'da devam ettiðini ileri sürerek, burada geçici hükümet kurmuþtu.

Çin Halk Cumhuriyeti'nin kendi topraklarýnýn parçasý olduðunu savunduðu Tayvan, 1949'dan bu yana fiili baðýmsýzlýða sahip bulunuyor. Çin ana karasý ile Tayvan arasýndaki ayrýlýk hala sürüyor.

Son yýllarda Tayvan üzerindeki askeri baskýyý artýran Pekin yönetimi, Ada'nýn ana kara ile yeniden birleþmesi için gerekirse güç kullanýmýný dýþlamayacaðýný vurguluyor.

ABD ve Çin arasýnda buzlarý eritecek adým! Biden'dan Cinping'e tebrik mesajý

ABD'nin geniþletilmiþ caydýrýcýlýðý, Çin'i ve Rusya'yý ittifaka mý sürüklüyor?

Çinli yatýrýmcýlarýn gözü Türkiye'nin üzerinde! Bakan Þimþek'ten kritik ziyaret