Bölgede tansiyon artýyor: Çin'e ait 26 hava aracý ve 7 gemi tespit edildi
ABONE OL

Tayvan Savunma Bakanlýðý, dün akþamdan bugün sabah saatlerine kadar Ada çevresinde Çin'e ait 26 askeri hava aracý ve 7 savaþ gemisinin tespit edildiðini bildirdi.

Bakanlýðýn açýklamasýnda, 26 hava aracýndan 14'ünün, Tayvan Boðazý'nda taraflarýn etki alanlarýný sýnýrladýðý varsayýlan hava ve deniz hattýný geçtiði belirtildi.

Açýklamada, 6 "SU-30", 2 "J-10", 6 "J-16" savaþ uçaðýnýn Tayvan Boðazý'ndaki itibari "orta çizginin" gerisine uçtuðu kaydedildi.

Uçuþlar ve gemi devriyelerinin, Çin ordusunun Tayvan lideri Tsai Ing-wen'in Orta Amerika ve ABD ziyaretlerinin ardýndan baþlattýðý 3 günlük askeri tatbikatýn sonlandýrýldýðýnýn duyurulmasýnýn ardýndan yoðunluðu azalsa da devam ettiði gözleniyor.

Bakanlýk, dün de 35 askeri hava aracý ve 8 savaþ gemisinin Ada çevresinde tespit edildiðini bildirmiþti.

Çin Halk Kurtuluþ Ordusunun Tayvan'ýn bulunduðu bölgeden sorumlu Doðu Cephesi Komutanlýðý, 8 Nisan'da kara, hava, deniz ve roket kuvvetlerinin katýldýðý müþterek askeri tatbikata baþladýðýný duyurmuþtu.

Üç gün süren tatbikatta, 8 Nisan'da 71 hava aracý ve 9 gemi, 9 Nisan'da ise 70 hava aracý ve 11 gemi, 10 Nisan'da ise 91 hava aracý ve 12 gemi Ada çevresinde görülmüþtü.

- TSAÝ'NÝN ZÝYARETLERÝ

Çin ile egemenlik ihtilafý içindeki Tayvan'ýn lideri Tsai, Orta Amerika ülkeleri Guatemala ve Belize'yi ziyaretleri öncesinde ve sonrasýnda ABD'ye "transit geçiþ" gerekçesiyle gayrýresmi ziyaretlerde bulunmuþtu.

Tayvan lideri, 30 Mart'ta New York þehrinde Hudson Enstitüsü tarafýndan düzenlenen toplantýya katýlmýþ, 5 Nisan'da da California eyaletinin Simi Valley þehrinde ABD Temsilciler Meclisi Baþkaný Kevin McCarthy ve partiler arasý Kongre heyetiyle görüþmüþtü.

Pekin yönetimi, ziyaret nedeniyle ABD'yi protesto ederken Tsai'nin temaslarýna aracýlýk eden iki kuruluþa ve yöneticilerine yaptýrým uygulayacaðýný bildirmiþti.

Çin, ABD'nin önceki Temsilciler Meclisi Baþkaný Nancy Pelosi'nin Aðustos 2022'deki ziyaretinden bu yana, Tayvan çevresindeki uçak ve gemi devriyelerini artýrmýþ, Tayvan Boðazý'ný ayýran itibari orta çizgiyi geçtiði uçuþlarý düzenli hale getirmiþti.

Çin'in topraklarýnýn parçasý olduðunu savunduðu Tayvan, Çin Halk Cumhuriyeti'nin kurulduðu 1949'dan bu yana fiili baðýmsýzlýða sahip bulunuyor. Çin ana karasý ile Tayvan arasýnda iç savaþýn ardýndan ortaya çýkan ayrýlýk hala devam ediyor.

Pekin, "Tek Çin" ilkesini vurgulayarak Tayvan'ýn dünya ülkeleriyle müstakil diplomatik iliþkiler kurmasýna, Birleþmiþ Milletler ve diðer uluslararasý kuruluþlarda temsil edilmesine karþý çýkýyor, kendisini tanýyan ülkelerin Tayvan ile diplomatik iliþkileri kesmesini þart koþuyor.