Bölgede yakýn temas! Taliban'ý ''ticari'' olarak tanýyan ilk ülke oldular
ABONE OL

ABD, Taliban'ý diplomatik olarak tanýma konusunda olumlu sinyaller vermeye baþladý. ABD Dýþiþleri Bakanlýðý Sözcüsü Ned Price, düzenlediði basýn brifinginde, 31 Aðustos'tan sonra ABD'nin Afganistan'da diplomatik misyonunun çalýþmaya devam edebilmesi noktasýnda görüþmelerini sürdürdüklerini belirtti. Bunun karþýlýklý çýkarlarla ilgili bir durum olduðunu söyleyen Price, Taliban'ýn tanýnmasý konusunda ise bugün bir þey söylemenin doðru olmadýðýný ifade ederek, "Taliban'dan yapýcý açýklamalar duyduk fakat günün sonunda biz de uluslararasý ortaklarýmýz da sözlere deðil eylemlere bakacaðýz" dedi.

Yeni Þafak'ýn haberine göre; ABD'li yetkilinin bu sözleri, Washington'ýn Taliban'ý tanýmaya þartlý olarak yeþil ýþýk yaktýðý yönünde yorumlandý. Geçen hafta da CIA Baþkaný William J. Burns, Taliban'ýn iki numaralý ismi Abdülgani Birader'le Kabil'de gizli bir görüþme yapmýþtý.

AVRUPA'DA GÖRÜÞ AYRILIÐI

Avrupa ülkeleri ise Taliban'la temas kurma konusunda görüþ ayrýlýðý içerisinde. Fransýz yetkililerin, Katar'ýn baþkenti Doha'da ve Afganistan'ýn baþkenti Kabil'de Taliban temsilcileriyle bir araya geldiði belirtildi. Fransa Dýþiþleri Bakanlýðý, görüþmede "operasyonel temaslarda bulunduklarýný" ve Kabil Havaalaný'ndaki durumu ele aldýklarýný açýkladý. Fransa'nýn, Taliban'ýn iktidara gelmesinin ardýndan havaalanýna taþýdýðý elçilik binasýný ise kapatmayacaðý biliniyor. Daha önce Avrupa Komisyonu Baþkaný Ursula von der Leyen, Avrupa Birliði'nin Taliban'ý tanýmadýðýný ve asla siyasi temas kurmadýðýný, sadece insanlarý kurtarmak için operatif temaslarý olduðunu açýklamýþtý. Öte yandan Brexit ile Avrupa'dan ayrýlan Ýngiltere de Afganistan için "çözüm bulmak" adýna Taliban'la birlikte çalýþabileceðini duyurmuþtu.

DOSTLUK MESAJLARI

Taliban'ýn 15 Aðustos'ta ülkeyi ele geçirmesinden sonra Çin tarafýndan yapýlan ilk açýklamada, "Çin Halk Cumhuriyeti, Taliban ile 'dostça iliþkiler' geliþtirmeye istekli" mesajý paylaþýlmýþtý. Yine Rusya'dan da benzer mesajlar gelmiþti. Rusya Dýþiþleri Bakaný Sergey Lavrov, "Taliban'ýn Kabil'de baþkalarýnýn görüþlerine saygýlý olduklarýný açýklamasýný ve uygulamada da buna hazýr olduklarýný göstermelerini olumlu bir iþaret olarak deðerlendiriyoruz" ifadelerini kullanmýþtý. Ýran, akaryakýt ihracatý anlaþmasý imzalayarak Taliban'ý "ticari" olarak tanýyan ilk ülke olurken, Pakistan ve Türkiye'nin de grupla görüþmeler gerçekleþtirdiði biliniyor.

TALÝBAN VE ÝRAN ARASINDA AKARYAKIT ANLAÞMASI!

Ýran'ýn yarý resmi haber ajansý Mehr'e göre, Ýran Petrol, Gaz ve Petrokimya Ýhracatçýlarý Birliði Sözcüsü Hamid Hüseyni, "Taliban'ýn Ýran'dan alýnan akaryakýt tarifelerini yüzde 70 oranýnda düþürmesinin ardýndan Ýran, Afganistan'a akaryakýt ihracatýna yeniden baþladý." dedi.

Hüseyni, Afganistan'a akaryakýt ithalatýnýn yeniden baþlamasýna karþýn bazý Ýranlý iþ adamlarýnýn bu ülkeye ihracat konusunda temkinli olduðunu aktardý.

Ýran, Afganistan'daki son geliþmeler ve güvenlik endiþeleri nedeniyle 6 Aðustos'ta bu ülkeye yapýlan akaryakýt ihracatýný askýya almýþtý.