Borrell'den Srebrenitsa açýklamasý: 29 yýl önce yaþanan soykýrým, modern Avrupa tarihinin en karanlýk anlarýndan biri
ABONE OL

AB Dýþ Ýliþkiler ve Güvenlik Politikasý Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ve AB Komisyonunun Komþuluk ve Geniþlemeden Sorumlu Üyesi Oliver Varhelyi, Srebrenitsa Soykýrýmý'nýn 29. yýlý dolayýsýyla ortak yazýlý açýklama yaptý.

Srebrenitsa'da sistematik þekilde öldürülen 8 bin 300'den fazla erkek ve erkek çocuðunun anýldýðý açýklamada, "29 yýl önce yaþanan soykýrým, modern Avrupa tarihinin en karanlýk anlarýndan biridir" ifadesi kullanýldý.

"KÖPRÜLERÝ BÝRLÝKTE ÝNÞA ETMELÝYÝZ"

Bölge liderlerinin "ayrýþtýrýcý söylemleri reddetmeye ve hakikat, adalet, güven ve diyalogla hareket etmeye" çaðrýldýðý açýklamada, "Geçmiþin yaralarýnýn sarýlmasý için tarihi gerçeklerin kabul edilmesi ve öðretilmesi, kurbanlarýn onurlandýrýlmasý ve hatýrlanmasý, halen kayýp olanlarýn kimliklerinin tespit edilmesi ve tüm faillerin adalet önüne çýkarýlmasý gerekmektedir. Bu, soykýrýma neden olan nefretin kökleriyle yüzleþmenin anahtarýdýr. Uzlaþmaya giden köprüleri birlikte inþa etmeliyiz. Soykýrýmý inkar edenlere, tarihi yeniden yazmaya çalýþanlara ve savaþ suçlularýný yüceltenlere aramýzda yer yoktur" denildi.

Açýklamada, AB Konseyinin Bosna Hersek ile martta katýlým müzakerelerini baþlatma kararý aldýðý hatýrlatýlarak, "Bu, Bosna Hersek halký için demokrasi, refah, güvenliði artýracak ve ülkeyi AB üyeliðine yaklaþtýracak reformlarda ilerleme kaydedilmesi için önemli bir fýrsattýr." ifadesi kullanýldý.

29 YIL ÖNCE NELER YAÞANDI?

Srebrenitsa'nýn 11 Temmuz 1995'te Ratko Mladic komutasýndaki Sýrp birliklerince iþgal edilmesinin ardýndan BM bünyesindeki Hollandalý askerlere sýðýnan sivil Boþnaklar, daha sonra Sýrplara teslim edildi. Kadýn ve çocuklarýn Boþnak askerlerin kontrolündeki bölgeye ulaþmasýna izin veren Sýrplar, en az 8 bin 372 Boþnak erkeði ormanlýk alanlar, fabrikalar ve depolarda katlettikten sonra toplu mezarlara gömdü.

  • srebrenitsa
  • boþnak
  • sýrp