Borrell'e göre, sürdürülebilir barýþ Filistin halkýna siyasi çözüm sunulmasýyla mümkün
ABONE OL

Borrell, Ýngiltere'de 4'üncüsü düzenlenen Avrupa Siyasi Topluluðu (AST) Zirvesi'nde basýn mensuplarýna açýklamalarda bulundu.

AST'nin Avrupa'nýn karþý karþýya olduðu zorluk ve tehditleri tartýþmak için büyük bir fýrsat olduðu yorumunu yapan Borrell, "Ukrayna ve Gazze'de olmak üzere iki savaþ ve seçim süreçlerimiz dahil her yerde yabancý müdahalelerle karþý karþýyayýz. Demokrasimizi savunmak ve bu zorluklarla yüzleþmek zorundayýz." dedi.

Orta Doðu'da sürdürülebilir bir barýþ için tek uygulanabilir çözümün iki devletli çözüm olduðunu kaydeden Borrell, "Ne yazýk ki dün Ýsrail Meclisi (Knesset) buna, Filistin devletine karþý oy kullandý. Peki o zaman, iki devletli çözümü istemiyorlarsa ne istiyorlar?" ifadelerini kullandý.

Borrell, Ýsrail Meclisince alýnan karara, "Onlarýn çözümü nedir? Eðer bu çözümü reddediyorlarsa, baþka bir çözüm önermek zorundalar. Ýþgal altýndaki topraklarda yaþayan milyonlarca Filistinli için planlarý nedir? Eðer tüm uluslararasý toplumun desteklediði iki devletli çözümü reddediyorlarsa, o zaman alternatif çözüm nedir?" sözleriyle tepki gösterdi.

"Eðer sürdürülebilir barýþ inþa etmek istiyorsak Filistin halký için de siyasi bir çözüm ve siyasi bir ufuk sunmalýyýz." ifadesini kullanan Borrell, bu konunun Avrupa liderlerince tartýþýlmasýný umduðunu belirtti.

Ukrayna'ya destek mesajý da veren Borrell, "Ukrayna'nýn teslim olmasýndan kaynaklanan bir barýþ deðil, uluslararasý hukuka dayalý ve Ukrayna'nýn toprak bütünlüðüne saygý gösteren bir barýþ için" çabalanmasý gerektiðini söyledi.

  • AB Dýþ Ýliþkiler
  • Sürdürülebilir Barýþ
  • Filistin Siyasi Çözüm