Bosna Hersek ve Arnavutluk'tan ortak AB kararý
ABONE OL

Begaj, resmi ziyarette bulunmak üzere geldiði Bosna Hersek'in baþkenti Saraybosna'da, Bosna Hersek Devlet Baþkanlýðý Konseyi Baþkaný ve Boþnak Üyesi Denis Becirovic, Sýrp Üye Zeljka Cvijanovic ve Hýrvat Üye Zeljko Komsic tarafýndan törenle karþýlandý.

Ýki ülke liderleri, heyetler arasý basýna kapalý toplantý gerçekleþtirdi.

Heyetler arasý yapýlan görüþmeden sonra basýn toplantýsýnda konuþan Begaj, iki ülke arasýndaki dostluk iliþkisine dikkati çekti.

Arnavutluk ve Bosna Hersek arasýnda gecikmiþ de olsa büyükelçiliklerin açýlmasýný deðerlendirdiklerini kaydeden Begaj, bunun iki ülke vatandaþlarýn temaslarýný geliþtireceðine inandýðýný ifade etti.

Begaj, bölgesel konularda ortak hareket ettiklerini belirterek, þöyle devam etti:

"AB üyeliði için ortak bir geleceði hedefliyoruz. AB, Bosna Hersek ve Arnavutluk vatandaþlarý için daha iyi bir yaþamýn tek alternatifi. Coðrafi olarak bu aileye aitiz ve ayný deðerleri paylaþýyoruz. Bugün yaptýðýmýz toplantýda, Arnavutluk'un siyasi ve diplomatik iþbirliðimizi yoðunlaþtýrma konusundaki kararlýlýðýný bir kez daha teyit ettim. Bölgemiz, güvenlik ve istikrar açýsýndan gerçek tehditlerle karþý karþýya olmaya devam ediyor. Arnavutluk, barýþa, güvenliðe ve bölgesel istikrara katkýda bulunmaya devam edecek."

Becirovic ise Arnavutluk'un kendileri için stratejik müttefik olduðunu, iliþkilerinin iyi durumda bulunduðunu aktardý.

Karþýlýklý açýlacak büyükelçiliklerin iliþkileri daha da güçlendireceðini belirten Becirovic, "Bosna Hersek ve Arnavutluk'un stratejik dýþ politika hedefleri neredeyse ayný. Ekonomik iþbirliði alaný ise büyük, önümüzdeki dönemde son 3 yýldaki mevcut trendlerin sürdürülmesini hedefliyoruz." ifadelerini kullandý.

- BOSNA HERSEK BAÞKANLIK KONSEYÝ ÜYELERÝ ARASINDA "KOSOVA" TARTIÞMASI

Becirovic, bölgesel iþbirliði konusunda Kosova'nýn ve Kosova Baþbakaný Albin Kurti'nin kendileri için önemli bir dost olduðunu dile getirerek, þöyle konuþtu:

"O (Kurti), tek taraflý bir karar aldý ve Bosna Hersek vatandaþlarý için Kosova'ya giriþte vizeyi kaldýrdý. Bu, bölgemizde alýþýlmadýk bir adým ancak çok önemli bir mesaj. Kurti'nin bu hamlesinden sonra, Bosna Hersek içindeki, özellikle Sýrp Cumhuriyeti'nden (RS) gelen devlet kurumlarýndaki temsilcilerin de bizimle iþbirliði yapmasýný ve bizlerin de Berlin Süreci çerçevesinde Bosna Hersek'in imzaladýðý anlaþmalarý tam anlamýyla uygulamamýzý saðlayacak uygun adýmý atmasýný bekliyorum."

Bosna Hersek Baþkanlýk Konseyi Sýrp üyesi Cvijanovic ise Kurti'yi "dost" olarak tanýmlayan Becirovic'e, "Ben burada kimin bölgede en iyi dostumuz olacaðýný söylemek istemiyorum ancak meseleleri birlikte nasýl çözebileceðimizi ve daha iyi anlamak için ne yapabileceðimizi düþünmeliyiz." dedi.

Hýrvat üye Komsic ise Kosova'nýn Bosna Hersek'e uyguladýðý vize serbestisinin sadece iki ülkeyi ilgilendirdiðini, Arnavutluk Cumhurbaþkaný Begaj'ýn ziyaretinde bu konuya girilmemesi gerektiðini öne sürdü.

Begaj da Kosova'nýn baðýmsýzlýðýnýn tartýþmaya kapalý olduðunu, diðer devletler tarafýndan tanýnmasýnýn da bölgeye barýþ, güvenlik, uzlaþma ve istikrar getireceðini kaydetti.