Bosna Hersek'te ''soykýrýmý inkar etmek'' bugünden itibaren suç sayýlacak
ABONE OL

Resmi gazetede yayýmlanan yasaya göre, uluslararasý mahkemelerde veya Bosna Hersek Mahkemesinde kanýtlanmýþ soykýrým, insanlýða karþý suçlarý ve savaþ suçlarýný inkar, yüceltme, önemsizleþtirme veya aklamaya çalýþan kimseler, 6 aydan 5 yýla kadar hapis cezasýna çarptýrýlabilecek.

Irk, renk, din, ulusal veya toplumsal köken, millet veya etnik topluluða yönelik nefret ve þiddeti körükleyenlerin ise 3 aydan 3 yýla kadar hapisle cezalandýrýlmasýný öngören yasa, söz konusu suçlara iliþkin afiþ, el ilaný ve broþür daðýtan kimselerin ise en az 3 yýl hapse mahkum edilebilmesini saðlayacak.

Soykýrýmýn inkarýnýn cezalandýrýlmasýna iliþkin yasa ile ayrýca soykýrým, insanlýða karþý suç veya savaþ suçundan hüküm giyen kiþileri ödüllendiren, yücelten, ayrýcalýk tanýyan, isimlerini sokaklara, meydanlara, köprülere, kurumlara, þehirlere veya mahallere veren kimselerin en az 3 yýl hapis cezasýna çarptýrýlmasý öngörülüyor.

- SOYKIRIMIN YAÞANDIÐI SREBRENÝTSA'DA PROVOKATÝF AFÝÞLER ASILDI

Inzko'nun çýkarttýðý yasa, ülkedeki Sýrplar ve ülkenin iki entitesinden biri olan Sýrp Cumhuriyeti'nde (RS) sert tepkilere neden olurken Bosna Hersek Devlet Baþkanlýðý Konseyinin Sýrp üyesi Milorad Dodik, RS'in yasaya kurumsal cevap vereceðini ifade etmiþti.

Bosna Hersek'teki savaþta Temmuz 1995'te yaþanan Srebrenitsa soykýrýmýný ýsrarla inkar eden Dodik, Sýrplarýn bu yasayý asla kabul etmeyeceðini belirtirken, yasaya karþý çýkan Sýrp yetkililer, görev býrakma kararý aldýklarýný açýklamýþtý.

Temmuz 1995'te 8 binden fazla Boþnak erkeðin hunharca katledildiði Srebrenitsa'da, söz konusu yasaya karþý çýkan ve soykýrýmdan hüküm giyen savaþ suçlusu Ratko Mladic'i destekleyen Sýrplar, þehrin birçok noktasýna "Ratko Mladic, sen bizim kahramanýmýzsýn!" yazýlý afiþler astý.

- BOSNA HERSEK YÜKSEK TEMSÝLCÝLÝÐÝ NEDÝR?

Bosna Hersek'te 1992-1995 arasýnda yaþanan savaþý sonlandýran Dayton Barýþ Anlaþmasý ile oluþturulan OHR, uluslararasý toplum adýna Bosna Hersek'te barýþ anlaþmasýnýn uygulanmasýný denetliyor. Yüksek Temsilcilik ayný zamanda ülkede faaliyet gösteren uluslararasý kurumlarýn etkinliklerini de koordine ediyor.

Her yýl Birleþmiþ Milletlere (BM) Bosna Hersek'teki geliþmeler ve sorunlarla ilgili rapor da sunan Yüksek Temsilci, "Bonn Yetkileri" olarak bilinen geniþ yetkilere sahip. Yüksek Temsilci, Devlet Baþkanlýðý Konseyinin üyeleri dahil olmak üzere ülkede barýþýn uygulanmasýna engel olan kiþileri görevden alabiliyor, ihtiyaç durumunda yasa da çýkartabiliyor.

Avusturyalý diplomat Valentin Inzko, 2009'dan beri Bosna Hersek Yüksek Temsilcisi olarak görev yapýyor.