Brezilya, Meta'nýn vatandaþlarýnýn Instagram ve Facebook gönderilerini kullanmasýný yasakladý
ABONE OL

BBC'nin haberine göre, Brezilya Ulusal Veri Koruma Ajansý (ANPD), Meta'nýn, yapay zeka temelli konuþma botlarýnýn geliþtirilmesi için kullanýcýlarýn gönderilerini kullanmasýna izin veren gizlilik politikasýný askýya aldý.

ANPD, kullanýcýlarýn temel haklarýnýn zarar görmesi veya zararýn onarýlmasýnýn zorlaþmasý riski üzerine harekete geçtiðini açýkladý.

Bu kapsamda, ülkede 102 milyon Facebook ve 113 milyon Instagram kullanýcýsýna sahip Meta'nýn yapay zeka sistemlerini geliþtirmek için Brezilya vatandaþlarýnýn Instagram ve Facebook gönderilerini kullanmasý yasaklanmýþ oldu.

Karar, Meta'nýn, Birleþik Krallýk ve Avrupa Birliði'ndeki kullanýcýlarýn gönderilerini ayný amaçla kullanmaktan vazgeçmesinin ardýndan geldi.

- META, KARARA UYMAZSA GÜNLÜK 9 BÝN DOLAR CEZAYA ÇARPTIRILACAK

Meta'ya, alýnan kararýn ardýndan 5 iþ günü içerisinde gizlilik politikasýný deðiþtirdiðini göstermesi için süre veren ANPD, Meta'nýn bu karara uymamasý halinde günlük 50 bin Brezilya reali (yaklaþýk 9 bin dolar) para cezasýna çarptýrýlacaðýný açýkladý.

Brezilya Veri Gizliliði kurumundan Pedra Martins de Meta'nýn Avrupalý kullanýcýlara uyguladýðý ile Brezilyalýlara uyguladýðý önlemler arasýnda tutarsýzlýk olduðuna iþaret ederek, ANPD'nin kararýný memnuniyetle karþýladýðýný aktardý.

Martins, Meta'nýn yapay zeka modellerini geliþtirmek için Brezilyalý genç ve çocuklarýn da gönderilerini kullanmayý planlarken Avrupa'da 18 yaþýndan küçüklerin gönderilerinin kullanýlmayacaðýna iþaret etti.

Öte yandan, Meta'nýn sözcüsü, karardan dolayý hayal kýrýklýðýna uðradýðýný kaydederek bu adýmýn, Brezilya'daki insanlara yapay zekanýn faydalarýný sunmayý geciktireceðini ifade etti.