BRICS endiþelerine son noktayý koydu: Türkiye'nin bunu yapmasý egemenlik hakkýdýr
ABONE OL

NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Türkiye'nin BRICS ortaklarýyla çalýþma konusunda Ankara'nýn egemenlik hakkýna sahip olduðunu dile getirdi.

Rutte, Estonya Baþbakaný Kristen Michal ile baþkent Tallinn'de düzenlediði ortak basýn toplantýsýnda çeþitli konularda deðerlendirmelerde bulundu.

Türkiye'nin BRICS baþvurusunun "bir endiþe kaynaðý olup olmadýðýna" yönelik soruya yanýt veren Rutte, "Türkiye'nin BRICS ortaklarýndan bazýlarýyla da birlikte çalýþtýðýný biliyoruz. Bunu yapmak onlarýn egemenlik hakkýdýr." dedi.

Rutte, bu durumun "zaman zaman ikili ya da NATO içinde tartýþmalara yol açmasýna" raðmen Türkiye'nin Ýttifak'ta oynadýðý rolün altýný çizdi.

Türkiye'nin NATO için "çok önemli bir müttefik olduðunu" ifade eden Rutte, "Türkiye, NATO'nun en donanýmlý askeri güçlerinden birine sahip. NATO coðrafyasýnýn kendi bölümünde (güneydoðu kanadýnda) hayati rol oynamaktadýr. NATO'ya bir bütün olarak pek çok kabiliyet saðlamaktadýr." diye konuþtu.

Rutte, Türkiye'nin uzun yýllardýr NATO'nun bir parçasý olduðunu anýmsatarak, "Türkiye'nin uzun yýllardýr Ýttifak'ýn ayrýlmaz bir parçasý olmasýndan büyük mutluluk ve memnuniyet duyuyoruz. Tabii ki Ýttifak içinde bir demokrasi olarak, 32 ülke arasýnda þu veya bu konuda her zaman tartýþmalar olacaktýr." deðerlendirmesinde bulundu.

- GÜNEY KORE'DEN UZMANLARLA SON ÝDDÝALARA ÝLÝÞKÝN GÖRÜÞÜLECEK

Kuzey Kore'nin, Rusya-Ukrayna savaþýnda Rusya'ya destek olmak için bu ülkeye asker gönderdiðine iliþkin iddialara yönelik bir soruyu da cevaplayan Rutte, konuya iliþkin Güney Kore Devlet Baþkaný Yoon Suk Yeol ile telefon görüþmesi yaptýðýný bildirdi.

Rutte, Güney Kore'den gelecek hafta NATO'yu bilgilendirmek üzere uzmanlar gönderilmesini talep ettiðini aktararak, "O zaman Kuzey Kore'nin gerçekten de Rusya'nýn Ukrayna'daki yasa dýþý savaþýný destekleyip desteklemediðini göreceðiz." dedi.

Böylesi bir geliþmenin "bölgede gerilimi týrmandýracaðýný" belirten Rutte, þu anda gündemde olan iddialarý teyit edemediðini de sözlerine ekledi.

- KUZEY KORE'NÝN RUSYA'YA ASKER GÖNDERDÝÐÝ ÝDDÝALARI

Ukrayna Devlet Baþkaný Volodimir Zelenskiy, 17 Ekim'de Avrupa Birliði (AB) liderleriyle yaptýðý görüþmelerin ardýndan Brüksel'de gazetecilere verdiði demeçte, Rusya'nýn savaþ alanýna yaklaþýk 10 bin Kuzey Kore askeri konuþlandýrmaya hazýrlandýðýný söylemiþti.

Güney Kore, 18 Ekim'de Kuzey Kore'nin Rusya'ya destek olmak amacýyla Ukrayna'ya yaklaþýk 10 bin asker göndermeyi planladýðýný savunmuþtu.

NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, iddiayý henüz teyit edemeyeceklerini aktarmýþ, ABD Savunma Bakanlýðý (Pentagon) da iddialarý henüz teyit edemediklerini ve incelemelerin sürdüðünü bildirmiþti.

Putin'den "çok kutuplu dünya düzeni" talebi

Rusya görüþmenin tarihini duyurdu: Baþkan Erdoðan ile Putin bir araya gelecek

Baþkan Erdoðan'dan 'terörün olmadýðý Türkiye' mesajý: Tarihi fýrsat hýrsa kurban edilmemeli