Haziran 2006'da St. Petersburg Uluslararasý Ekonomi Forumu'nda Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin'in bir araya gelmesiyle kurulan BRICS, 2010'da Güney Afrika'nýn, 2024'te de Mýsýr, Etiyopya, Ýran ve Birleþik Arap Emirlikleri'nin (BAE) katýlýmýyla çok uluslu bir yapý haline geldi.
30'dan fazla ülkenin katýlým için baþvuru yaptýðý BRICS, küresel ekonomi ve Batý öncülüðündeki uluslararasý sistemin çok kutuplu bir düzene dönüþtürülmesinde önemli zeminlerden biri olarak gündemde.
BRICS kapsamýnda 2009'dan bu yana çeþitli seviyelerde toplantýlar düzenleniyor. Dönem baþkanlýðýný üstlenen Rusya Federasyonu'na baðlý Tataristan Cumhuriyeti'nin baþkenti Kazan'da ekimde BRICS zirvesi gerçekleþtirilecek.
Baþkent Moskova'daki 10. Primakov Okumalarý (Primakov Readings) Uluslararasý Forumu'na katýlan Rus uzmanlar, BRICS'in gelecekteki konumunu AA muhabirine deðerlendirdi.
Primakov Dünya Ekonomisi ve Uluslararasý Ýliþkiler Araþtýrma Enstitüsüne baðlý Hint Okyanus Bölge Merkezi Baþkaný Aleksey Kupriyanov, BRICS'in çok merkezli dünya düzeninde ülkeler arasýndaki etkileþimi saðladýðýný söyledi.
BRICS ülkelerinin ekonomi alanýndaki iþbirliðine aðýrlýk verdiðine dikkati çeken Kupriyanov, "Bu yapýda siyasi açýdan hassas konulara yer verilmemesi, yapýnýn askeri blok haline dönüþmeyeceði garantisi gibi özellikler, BRICS'e yönelik ilgiyi arttýrýyor." dedi.
Kupriyanov, "Üyeleri arasýnda dünyanýn önde gelen ekonomilere sahip ülke ve liderlerin bulunmasý, önümüzdeki yýllarda BRICS'e yönelik talebi arttýracak. BRICS'in geniþlemesi, dünyayý daha istikrarlý ve barýþçýl hale dönüþtürecek." deðerlendirmesinde bulundu.
- "BRICS, AVRASYA'DA GÜVENLÝK VE ÝSTÝKRARIN SAÐLANMASINDA ÖNEMLÝ ROL OYNUYOR"
Kalkýnma ve Modernizasyon Sorunlarý Merkezi uzmaný Yelizaveta Potapova da Rusya'nýn Nijniy Novgorod kentinde 10-11 Haziran'da BRICS Dýþiþleri Bakanlar Toplantýsý'nýn gerçekleþtiðini ve bu toplantýda üye olmayan ve BRICS ile iþbirliðini geliþtirmeyi planlayan ülke temsilcilerinin de yer aldýðýný anýmsattý.
Bunlarýn arasýnda Türkiye, Kazakistan ve Belarus'un yaný sýra Bahreyn, Sri Lanka, Küba, Venezuela, Tayland'ýn bulunduðuna dikkati çeken Potapova, þu ifadeleri kullandý:
"Bu toplantýda, BRICS'in karþýlýklý saygý ve anlayýþ, eþitlik ve dayanýþma gibi ilkelerine vurgu yapýldý. Bu, çok kutuplu dünya düzeninin oluþumuna yönelik bir adým. Birliðe dahil olan devletler, dünya yüzölçümünün üçte birinden fazlasýný ve dünya nüfusunun yüzde 45'ini oluþturuyor. Dolayýsýyla BRICS, eþitlik ilkesini benimseyen diðer ittifaklar ile de iþbirliði yapmaya hazýr."
BRICS'in Avrasya bölgesinde güvenliðe etkisini deðerlendiren Potapova, "BRICS ülkeleri, Avrasya'da güvenlik ve istikrarýn saðlanmasýnda önemli rol oynuyor. BRICS, ekonomik açýdan büyük potansiyele sahip ülkelerden oluþuyor. Bu ülkeler, Avrasya'da ekonomi ve ticaret alanýndaki iþbirliðinin geliþmesini saðlýyor. Ayrýca bu ülkeler, güvenlik ve savunma alanýnda, terör, siber, uyuþturucu kaçakçýlýðý ve diðer sorunlarla mücadelede iþbirliði yapýyor." þeklinde konuþtu.
Uzman Potapova, Primakov Okumalarý gibi forumlara çeþitli ülkelerden uzmanlarýn katýldýðýný ve bunun ülkeler arasýnda karþýlýklý anlayýþ ve güvenin artmasýna katkýda bulunduðunu dile getirdi.