Tataristan Cumhuriyeti'nin baþkenti Kazan, yalnýzca 2024 yýlýnýn deðil, belki de son yýllarýn en önemli zirvelerinden birine BRICS Zirvesi ev sahipliði yaptý. BRICS'in resmi sosyal medya hesabý "BRICS News" Türkiye'nin savunma sanayine yönelik bir paylaþýmda bulundu.
Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin'in kurduðu, ardýndan Güney Afrika Cumhuriyeti'nin de katýldýðý BRICS, son yýllarda hýzla üye sayýsýný arttýrdýðý gibi örgüte ABD baþkanlýðýndaki tek kutuplu dünya düzenine meydan okuma misyonu da yükleniyor.
BRICS, Türkiye'nin oldukça raðbet gören savunma sanayisi ürünlerini konu alan bir video yayýnladý. BRICS'in resmi hesabýndan yapýlan açýklamada Türk savunma sistemlerinin videosu paylaþýldý. Türk bayraðý emojisine de yer verilen videoda, "Türk hava savunma sistemleri" ifadeleri kullanýldý.
Videoda ayrýca Roketsan ve ASELSAN gibi savunma firmalarýný geliþtirdiði teknolojilere açýklamalarýyla birlikte yer verildi.Haziran 2006'da düzenlenen St. Petersburg Uluslararasý Ekonomi Forumu'nda Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin'in bir araya gelmesiyle kurulan BRIC, 2010'da Güney Afrika'nýn da katýlmasýyla "BRICS" haline geldi.
Uzmanlar, özellikle kalabalýk nüfus, güçlü sanayi ve zengin enerji kaynaklarýyla dünyanýn önde gelen ülkelerini bünyesinde barýndýran BRICS'in dünya düzeninde alternatif bir güç merkezi olma yolunda hýzla ilerlediðini belirtiyor.
Birliðin gündeminde ise son dönemde yeni ortak bir ödeme platformu, yeni bir rezerv para ve dolarsýzlaþma süreçleri son dönemde giderek daha fazla ön plana çýkarken, Mýsýr, Etiyopya, Ýran ve Birleþik Arap Emirlikleri'nin de bu yýl katýlmasýyla daha da geniþleyen birliðe 34 ülke daha katýlým baþvurusu yaptý.