Büyükelçi Tavares, Saint Petersburg merkezli TASS haber ajansýna açýklamasýnda, Endonezya'nýn, BRICS'e "ortak ülke" olarak katýlma davetini kabul ettiðini bildirerek "Bu, olumlu bir geliþme." dedi.
Söz konusu statünün, Endonezya'nýn BRICS toplantýlarýna "ortak ülke" olarak katýlmasýný saðlayacaðýný kaydeden Tavares, ülkesinin, bu rolde "BRICS'in herhangi bir giriþimine aktif olarak katýlacaðýný ve katkýda bulunacaðýný" söyledi.
Endonezya Dýþiþleri Bakaný Sugiono, 22-24 Ekim tarihlerinde Rusya Federasyonu'na baðlý Tataristan Cumhuriyeti'nin baþkenti Kazan'da düzenlenen BRICS Liderler Zirvesi'ne katýlmýþtý.
Bakan Sugiono, burada yaptýðý konuþmada, "özgür ve aktif" dýþ politika ilkeleriyle uyumlu olduðu gerekçesiyle BRICS'e katýlma niyetinde olduklarýný açýklamýþtý.
Rusya Devlet Baþkaný Vladimir Putin, Kazan'daki zirve sonrasý, grubun, ortak ülkelerin yer alacaðý bir liste üzerinde anlaþmaya vardýðýný duyurmuþtu. Bu ülkelerin isimleri açýklanmamýþtý.
Öte yandan TASS'ýn haberinde, ilk etapta bu ülkelere davet gönderileceði ve olumlu yanýt alýndýðýnda ilgili duyurularýn yapýlacaðý bildirildi.
Baþlangýçta Güney Afrika'yý içermeyen "BRIC" kýsaltmasý, 2001'de Ýngiliz ekonomist Jim O'Neill tarafýndan Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin'in büyüme potansiyelini vurgulayan bir makalede kullanýlarak literatüre girmiþti.
Birliðin kuruluþu ise Rusya'nýn giriþimleriyle ABD ve Batýlý ülkelerin küresel hakimiyetini dengeleyecek gayriresmi bir platform olarak 2009'a dayanýyor. Güney Afrika'nýn da bir yýl sonra davet edilmesiyle birlik, bugünkü BRICS adýný aldý.
Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'nýn kurucularý arasýnda yer aldýðý BRICS; Mýsýr, Etiyopya, Ýran ve Birleþik Arap Emirlikleri'nin de üyelikleriyle geniþledi.
Bu yýl yeni ülkelerin katýlmasýyla toplam üye sayýsý 9'a yükselen BRICS, dünya ekonomisinde de önemli bir yere sahip.