Britanya Baþbakaný Sunak, Mýsýr Cumhurbaþkaný Sisi'yle görüþtü: Gündem Gazze'ye insani yardýmlarýn ulaþmasý
ABONE OL

Ýngiltere Baþbakanlýk Ofisi 10 Numara'dan bir sözcünün yaptýðý açýklamaya göre, Ýngiltere Baþbakaný Rishi Sunak, Mýsýr Cumhurbaþkaný Abdulfettah Sisi ile görüþmesinde, Refah Sýnýr Kapýsý'nýn Ýngiliz ve diðer ülke vatandaþlarý ile yaralý Filistinlilerin Gazze'yi terk etmeleri için açýlmasýný memnuniyetle karþýladýðýný söyledi.

Görüþmede, iki lider, Gazze'ye insani yardým akýþýnýn arttýrýlmasýna yönelik acil çalýþmalarý ele aldý. Sunak, Mýsýr Kýzýlayýnýn çalýþmalarýný desteklemek üzere Ýngiltere'den ikinci bir yardým uçuþu planlarý hakkýnda Sisi'ye bilgi verdi.

Sunak, ayrýca, hayat kurtaran yardým ve týbbi tedavinin sivillere mevcut tüm yollardan ulaþmasýný saðlamanýn en önemli önceliði teþkil ettiðini ve ülkesinin daha fazla destek saðlamaya hazýr olduðunu aktardý.

- REHÝNELER KONUSU DA GÜNDEME GELDÝ

Görüþmede, iki lider, Hamas'ýn elindeki rehinelerin serbest býrakýlmasýný saðlamak, Orta Doðu'da gerilimin týrmanmasýný önlemek ve Filistin halký için uzun vadeli barýþ ve refah saðlamak amacýyla yürütülen diplomatik çabalarý da ele aldý.

Ýngiltere Dýþiþleri Bakanlýðý, Gazze'deki Ýngiliz vatandaþlarýndan ilk grubun, Refah Sýnýr Kapýsý üzerinden Mýsýr'a geçtiðini duyurmuþtu.

Ýngiltere Baþbakaný Sunak, Ýsrail-Filistin çatýþmasýnýn baþlamasýnýn ardýndan 20 Ekim'de Mýsýr'ý ziyaret etmiþti.

- ÝSRAÝL'ÝN GAZZE'YE SALDIRILARINDA SON DURUM

Hamas'ýn silahlý kanadý Ýzzeddin el-Kassam Tugaylarý, 7 Ekim sabahý, Ýsrail'in "Filistinlilere ve baþta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal deðerlerine yönelik sürekli ihlallerine karþýlýk verme gerekçesiyle kapsamlý saldýrý düzenlerken, Ýsrail ordusu da Gazze Þeridi'ne yoðun hava bombardýmaný baþlattý.

Ýsrailli yetkililer, Gazze'den düzenlenen saldýrýlarda 315'i asker 1400'den fazla Ýsraillinin öldüðünü, 5 bin 132 kiþinin yaralandýðýný duyurdu.

31 Ekim'den bu yana Gazze Þeridi'ndeki çatýþmalarda öldürülen Ýsrail askeri sayýsý 16'ya yükseldi.

Ýsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, Gazze'de el-Kassam Tugaylarý'nýn elinde 240 Ýsrailli esir olduðunu kaydetti.

Gazze'deki Filistin Saðlýk Bakanlýðý, Ýsrail saldýrýlarýnda 3 bin 648'si çocuk, 2 bin 290'ý kadýn olmak üzere 8 bin 796 Filistinlinin öldürüldüðünü, 22 bin 219 kiþinin yaralandýðýný bildirdi.

Ýþgal altýndaki Batý Þeria'da Ýsrail güçlerinin ve Yahudi yerleþimcilerin saldýrýlarýnda ise 130 Filistinli öldü, yaklaþýk 2 bin Filistinli yaralandý.

Ýsrail ordusu, Gazze'ye 26 Ekim'de karadan sýnýrlý operasyonlarý geniþletmeye baþlayýp hava saldýrýlarýnýn dozunu daha da artýrdý.

Gazze'de binlerce yaralý ile sivilin bulunduðu en büyük saðlýk tesisi olan Þifa Hastanesi de Ýsrail ordusu tarafýndan hedef gösterildi.

Ýsrail ordusu ile Hizbullah arasýnda 8 Ekim'den bu yana yaþanan çatýþmalarda 48 Hizbullah mensubu ile 4 Ýsrail askeri öldü.