Brüksel'de Azerbaycan-Ermenistan görüþmesi
ABONE OL

AB Konseyi'nden yapýlan yazýlý açýklamaya göre, Konsey Baþkaný Charles Michel'in danýþmanlarý Simon Mordue ve Magdalena Grono, AB'nin Güney Kafkasya Özel Temsilcisi Toivo Klaar ile Azerbaycan Cumhurbaþkaný Müþaviri Hikmet Hacýyev ve Ermenistan Ulusal Güvenlik Konseyi Sekreteri Armen Grigoryan arasýnda bir toplantý yapýldý.

Fransa Cumhurbaþkaný Emmanuel Macron'un danýþmaný Emmanuel Bonne ve Almanya Baþbakaný Olaf Scholz'un danýþmaný Jens Ploetner'in de katýldýðý toplantýda AB Konseyi Baþkaný Michel de kýsa süreliðine bulundu.

Toplantýda AB, tüm geliþmeleri yakýndan izlediðini, sahadaki gerginliklerin sivillerin durumunu etkilememesi için en üst düzeyde müdahalede bulunduðunu bildirdi.

AB ayrýca, "uluslararasý insani eriþime ve insan haklarý aktörlerine izin verilmesi, þeffaflýk, Azerbaycan'ýn Karabað'da yaþayan Ermenilerle ilgili vizyonu hakkýnda detaylý bilgi" ihtiyacýný vurguladý.

Hikmet Hacýyev de Azerbaycan'ýn yerel halka insani yardým ve güvenlik saðlama planlarýný özetledi.

Hacýyev ve Grigoryan, gelecek muhtemel toplantýda normalleþme sürecini ilerletmek için somut adýmlar üzerinde görüþmelerde bulundu.

Açýklamada, toplantýnýn, 5 Ekim'de Ýspanya'da Avrupa Siyasi Topluluðu (AST) Zirvesi marjýnda Michel ile 4 ülkenin liderleri arasýnda yapýlmasý planlanan görüþmeye hazýrlýk için fikir alýþveriþine olanak saðladýðý kaydedildi.

  • AB kriz görüþmesi
  • Normalleþme adýmlarý
  • Brüksel toplantýsý