Brüksel'de Uber protestosu! Taksiciler yollara döküldü
ABONE OL

Belçika Taksi Federasyonu'nun çaðrýsý üzerine, yüzlerce taksi sürücüsü sabahýn erken saatlerinde Brüksel'in ana yollarýndaki trafik akýþýný engelledi.

Taksiciler, þehrin çeþitli ana caddelerinde ve tünellerinde kontak kapatarak trafik akýþýný yavaþlattý.

Akýllý telefon uygulamasýyla alternatif taksi hizmeti sunan Uber'in Brüksel'deki faaliyetinin sýký biçimde kontrol edilmesini talep eden taksiciler, özellikle ülkenin Flaman ve Valon bölgelerinden lisans almýþ olan Uber sürücülerinin Brüksel þehrinde çalýþmalarýnýn engellenmesini istedi.

ABD firmasý Uber, Brüksel'de 2014'te faaliyete baþlamýþtý ve o dönemde lisansý olmayan özel araç sahibi kiþilerle çalýþýyordu.

Brüksel Mahkemesi, 2015'te Uber'in taksicilik hizmeti vermek için gereken þartlarý karþýlamadýðýna ve yasa dýþý olduðuna hükmetmiþti.

Söz konusu kararýn ardýndan Uber, Brüksel'de profesyonel lisans sahibi sürücülerle çalýþmaya geçmiþti.

Konuyla ilgili Brüksel Temyiz Mahkemesi, geçen yýl kasým ayýnda Uber'in Brüksel'deki faaliyetinin durdurulmasýna ve sürücülerin uygulamayý kullanarak çalýþamayacaðýna karar verdi.

Uber sürücüleri mahkeme kararý sonrasý hemen her gün þehirde protestolar düzenledi.

Protestolarýn ardýndan Brüksel Bölge Parlamentosu, aralýk ayýnda Uber sürücülerinin çoðunun faaliyetinin devam etmesini saðlayacak geçici bir mevzuatý onayladý.

Brüksel'de yaklaþýk 2 bin Uber ile bin 200 civarýnda taksi ulaþým hizmeti sunuyor.

Yoðunluða göre fiyatý deðiþmekle birlikte Uber, taksilerden daha uygun fiyatla ulaþým imkaný saðlýyor.

Taksi sürücülerinin lisans almasý için yüksek ücretler ödemesi ve uzun bir eðitim tamamlamasý gerekiyor. Taksiciler, Uber sisteminin adil biçimde rekabet etmediðini iddia ediyor.