Brüksel'de üst düzey zirve! Ýsveç, Türkiye'nin beklediði adýmlarý atacak mý?
ABONE OL

Ýsveç'in NATO'ya üyeliði, Litvanya'daki Vilnius Zirvesi'nde önceliklikli gündem maddelerinden.

Zirve öncesinde bugün Brüksel'de Türkiye, Ýsveç ve Finlandiya'nýn dýþiþleri bakanlarý ile istihbarat baþkanlarýnýn da katýlacaðý üst düzey bir toplantý yapýlacak.

Toplantýda Türkiye'yi Dýþiþleri Bakaný Hakan Fidan, MÝT Baþkaný Ýbrahim Kalýn ve Cumhurbaþkaný Baþdanýþmaný Akif Çaðatay Kýlýç temsil edecek.

Ancak toplantý öncesinde henüz Ýsveç, Türkiye'nin beklediði adýmlarý atabilmiþ deðil.

Her ne kadar Stockholm'ün terörle mücadeleye yasasýnda yaptýðý deðiþiklik 1 Haziran itibariyle yürürlüðe girse de Ýsveç, Ankara'nýn istediði terör örgütü PKK ve FETÖ'cüleri henüz iade etmedi.

Ankara, bu adýmlarýn atýlmamasý halinde Ýsveç'in üyeliðine kýrmýzý ýþýk yaktýðýný açýkça belirtmiþti.

ANKARA'YA BUDAPEÞTE'DEN DE DESTEK VAR

Ýsveç'in ittifak üyeliðine karþý çýkan Macaristan, süreçte Türkiye ile ortak hareket vaadinde bulunuyor.

Macaristan Dýþiþleri Bakaný Peter Szijjarto, Ýsveç'in NATO üyeliði sürecine iliþkin Türkiye'nin tutumunda deðiþiklik olmasý halinde Macaristan'ýn süreci geciktirmeyeceðini açýkladý. Ýsveç'in NATO üyeliðinin onaylanmasý noktasýnda Türk mevkidaþý ile temas halinde olduðunu da ifade etti.

"TÜRKÝYE'NÝN KÝLÝT ROLÜ BULUNUYOR"

Avrupa Birliði Komisyonu'ndan da Türkiye'nin NATO'daki varlýðýna iliþkin "kilit rolü bulunuyor" deðerlendirmesi geldi.

Komisyonun geniþlemeden sorumlu üyesi Oliver Varhelyi, Türkiye'nin pek çok krizde ara bulucu rolü oynadýðýný hatýrlattý. Türkiye'yi önemli bir bölgesel ortak olarak tanýmladý.

Ukrayna - Rusya savaþý üzerine Ýsveç ve Finlandiya, NATO'ya üyelik baþvurusu yapmýþ, Finlandiya'nýn süreci nisan ayýnda tamamlanmýþtý.

Ýsveç ise henüz Türkiye ve Macaristan'ýn onayýný alamadý.

DIÞÝÞLERÝ'NDEN AÇIKLAMA

Dýþiþleri Bakanlýðý, 28 Haziran 2022'de imzalanan Üçlü Muhtýra'da tesis edilen Daimi Ortak Mekanizma'nýn 5. toplantýsýnýn, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in ev sahipliðinde Finlandiya ve Ýsveç'ten heyetlerin katýlýmlarýyla bugün Brüksel'de yapýlacaðýný bildirdi.

Bakanlýktan yapýlan açýklamaya göre, NATO Madrid Zirvesi öncesinde Türkiye, Finlandiya ve Ýsveç tarafýndan 28 Haziran 2022'de imzalanan Üçlü Muhtýra'da tesis edilen Daimi Ortak Mekanizma'nýn 5. toplantýsý bugün düzenlenecek.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg'in ev sahipliðinde Finlandiya ve Ýsveç'ten heyetlerin katýlýmýyla yapýlacak toplantýya, Dýþiþleri Bakaný Hakan Fidan'ýn yaný sýra MÝT Baþkaný Ýbrahim Kalýn, Cumhurbaþkaný Baþdanýþmaný Büyükelçi Akif Çaðatay Kýlýç ve Dýþiþleri Bakan Yardýmcýsý Burak Akçapar katýlacak.

Toplantýda, 14 Haziran'da Ankara'da düzenlenen bir önceki toplantýdan bu yana geçen sürede, Finlandiya ile Ýsveç'in özellikle terörizmle mücadelenin çeþitli boyutlarý baðlamýnda Üçlü Muhtýra temelinde attýklarý adýmlar gözden geçirilecek.