Brüksel'deki stratejik diyalog toplantýsýnda Afganistan ele alýndý
ABONE OL

Belçika'nýn baþkenti Brüksel'de düzenlenen toplantýya AB tarafýna AB Dýþ Ýliþkiler ve Güvenlik Politikasý Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Pakistan heyetine ise Pakistan Dýþiþleri Bakaný Þah Mahmud Kureyþi baþkanlýk yaptý.

Borrell, toplantý öncesinde yaptýðý açýklamada, ikili iliþkilerin yaný sýra gündem maddelerinin merkezinde baþta Afganistan olmak üzere bölgesel meselelerin bulunduðunu söyledi.

Afganistan'da insani durumun çok ciddi ve ekonominin çökmek üzere olduðunu belirten Borrell, "Hepimizi, özellikle de komþu ülkeleri tehlikeye sokacak bu ekonomik çöküþü nasýl engelleyebileceðimize bakacaðýz. Sosyo-ekonomik durumun daha da kötüleþmesini önlemek, bölgesel istikrarý desteklemek ve Afganistan halkýnýn korunmasý için birlikte çalýþmalýyýz." dedi.

- Pakistan'dan Avrupa'ya göç uyarýsý

Pakistan Dýþiþleri Bakaný Kureyþi ise Afganistan'a ilgi gösterilmesi ve insani krizin önlenmesi gerektiðini, ülkedeki ekonomik çöküþün felakete yol açabileceðini ifade etti.

"Pakistan komþularýyla birlikte çalýþmaktadýr. AB'yi de bu sürecin içinde görmekten memnuniyet duyarýz." diyen Kureyþi, 19 Aralýk'ta Pakistan'da Afganistan konulu Ýslam Ýþbirliði Teþkilatý Bakanlar Toplantýsý düzenleyeceklerini bildirdi.

Kureyþi, Afgan göçmenlerle ilgili bir soru üzerine Pakistan'ýn sýnýrda bir göç baskýsý beklediðini ancak bunun þu ana kadar meydana gelmediðini söyledi.

Kureyþi, "Ancak bu Afganistan'da geliþmelerin nasýl ilerleyeceðine baðlý. Þimdi hepimizin Afganistan'ý istikrarlý bir ülke haline getirmemiz önemli. Afganistan'da istikrar olursa sýnýrýmýzda veya baþka sýnýrlarda ya da Avrupa'da göç baskýsý olmaz. Ama eðer bunu baþaramazsak bu sýnamayla er ya da geç karþý karþýya kalacaðýz. Avrupalýlar göç akýnýndan kendilerini ayrý tutamayacaktýr. O nedenle bunu önlemek için topluca çalýþmamýzýn zamaný gelmiþtir." dedi.