Bulgaristan'daki seçimde iki parti baþa baþ gidiyor
ABONE OL

Merkez Seçim Komisyonu (ZÝK), gelen oylarýn yüzde 95,22'sinin sayýmý sonucu GERB partisinin oylarýn yüzde 23,91, ÝTN'nin ise yüzde 23,66'sýný aldýðýný açýkladý.

Açýklamada, yurt dýþýndan gelecek oylarýn sonucu deðiþtirebileceði vurgulandý.

Rusya yanlýsý, eski komünist partinin devamý niteliðindeki Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) oylarýn yüzde 13,63, saðcý güçleri temsil eden Demokratik Bulgaristan (DB) partisi de yüzde 12,54'ünü alabildi.

Üyelerinin çoðunluðunu Türklerin oluþturduðu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) partisi aldýðý yüzde 10,17 oy oranýyla parlamentonun 5. gücü olurken, GERB karþýtý solcu protesto güçleri temsil eden Ayaða kalk! Magandalar Dýþarý! (ÝSMV) yüzde 4,31 oyla barajý geçmiþ durumda bulunuyor.

GERB partisinin tek olasý ortaðý, ýrkçý ve aþýrý milliyetçi partilerin oluþturduðu Bulgaristan Vatanseverleri (BP) barajý geçemedi.

Siyasi gözlemciler, 240 üyeli mecliste 110-112 milletvekili sahibi olabilecek ÝTN, DB ile ÝSMV arasýnda bir koalisyonun güvenoyu alabilmesi için mutlaka BSP veya HÖH'ten destek almasý gerekeceðini belirtiyor. Kurulabilecek yeni hükümetin güven oylamasýnda en az 121 oy almasý gerekiyor.

ZÝK, seçimin kesin sonuçlarýný 15 Temmuz'da, parlamentoda yer alacak yeni milletvekilleri listesini 18 Temmuz'da açýklayacaðýný duyurmuþtu.