Büyükelçi Purnama: Daima Filistin halkýnýn yanýnda olacaðýz
ABONE OL

Türkiye'deki görevine ocak ayýnda baþlayan Büyükelçi Purnama, buradaki hayatýný ve Endonezya-Türkiye iliþkilerini AA muhabirine anlattý.

Purnama, Türkiye'de büyükelçi olarak görev almaktan duyduðu memnuniyeti dile getirerek, diplomat olarak, Ankara'da, ailesiyle yaþamayý "en iyi deneyim" þeklinde tanýmladý.

Daha önce ABD'de görev aldýðýný kaydeden Purnama, "(Türkiye'de) Helal gýdaya kolaylýkla ulaþabiliyoruz, örneðin, ABD'deyken helal gýdaya ulaþmak bu kadar kolay deðil, özellikle eþim için bu önemli bir detay. Ankara'yý ezan duyduðumuz için de çok seviyoruz." diye konuþtu.

Purnama, Endonezya'nýn Türkiye için kardeþ ülke olduðunu, burada bunu daha yakýndan hissettiðini belirterek, "Türklerle tanýþtýðýmda bunun gerçekten benim için harika bir deneyim olduðunu görüyorum." ifadesini kullandý.

Kalabalýðý ve trafiðiyle bilinen Endonezya'nýn baþkenti Cakarta ile Ankara'daki yaþamýný karþýlaþtýran Purnama, Ankara'nýn daha rahat bir þehir olduðunu ve ülkesindeki gibi trafik sorununa maruz kalmadýðýný aktardý.

Purnama, yaklaþýk dört ayda 179'dan fazla görüþmeye, 67'den fazla iþ dünyasý hakkýnda toplantýya katýldýðýný, Türkiye'nin en büyük þehirlerinden Ýstanbul, Ýzmir, Bursa ve Antalya dahil olmak üzere birçok yeri ziyaret ettiðini söyledi.

Ziyaret ettiði kentler arasýnda Nevþehir'in de yer aldýðýna dikkati çeken Purnama, Kapadokya'ya olan hayranlýðýný þöyle ifade etti:

"Kapadokya, benim en beðendiðim yerlerden biri, çok sayýda Endonezyalý burayý görmek istiyor. Kapadokya, Endonezya'da çok bilinen bir yer. Her yýl, 200 binden fazla Endonezyalý Türkiye'yi ziyaret ediyor, çoðunluðu Kapadokya'yý ziyaret ediyor. Ýkinci beðendiðim yer ise trafik olmasýna raðmen Ýstanbul, çünkü Cakarta gibi. Ýstanbul tarihi bir yer, bu çok önemli."

Purnama, son dört ayda 17 þehri gezdiðini, görev süresi boyunca, Türkiye'nin 81 ilini ziyaret etmeye çalýþacaðýný vurguladý.

Türk yemeklerini çok beðendiðini söyleyen Purnama, en çok, baharatlý olduðu için Adana kebabý sevdiðinin altýný çizdi.

- "TÜRKÝYE'DEKÝ MÝSYONUMUN ODAK NOKTASI EKONOMÝ"

Büyükelçi Purnama, Türkiye'deki görevinin amacýnýn, Endonezya ile Türkiye arasýndaki yakýn iliþkinin, hem iki ülkenin halklarý hem de Ýslam dünyasý tarafýndan anlaþýlmasý olduðunu kaydederek, "Dünyanýn iki büyük Müslüman ülkesi olarak sorumluluðumuz halklarýmýzýn ötesinde." ifadesini kullandý.

Türkiye'deki misyonunun odak noktasýnýn ekonomi olduðuna dikkati çeken Purnama, "Türkiye'deki misyonumda önceliðim olarak belirlediðim alanlardan biri, savunma sanayi, ikincisi enerji sektörü, üçüncüsü saðlýk sektörü ve dördüncüsü inþaat veya altyapý." dedi.

Purnama, görev süresi sona erdiðinde bu dört alanda önemli adýmlarýn atýlmasýný dilediðini dile getirdi.

- ÖÐRENCÝLER ÝKÝLÝ ÝLÝÞKÝLERÝN GELECEÐÝ

Son 5 yýlda, Türkiye'ye eðitim almak için gelen öðrenci sayýsýnda yüzde 500'ün üzerinde artýþ yaþandýðýný belirten Purnama, halihazýrda 5 binden fazla Endonezyalý öðrencinin Türkiye'de farklý alanlarda eðitim aldýðýný anlattý. Purnama, söz konusu öðrencileri iki ülke iliþkilerinin "geleceði" olarak nitelendirerek, eðitimin öneminin gelecekteki iliþkiler için hayati öneme sahip olduðunu kaydetti.

Büyükelçi Purnama, Endonezyalý öðrenciler Türkiye'ye gelip farklý alanlarda eðitim aldýðý gibi Türk öðrencilerin de kardeþ ülke Endonezya'da eðitim almasýný görmeyi arzuladýðýna iþaret etti.

Türkiye'nin, Avrupa ve Orta Doðu bölgesinde ve Endonezya'nýn da Güneydoðu Asya ve Hint Pasifik bölgesinde kilit oyuncu olduðunu söyleyen Purnama, bu iki ülkenin iþbirliði yapmasýnýn bölgesel ve küresel etkisinin olacaðýný belirtti.

Purnama, "En önemlisi bu, iki ülkenin halklarýnýn arasýndaki benzerliðin iliþkilerin geliþtirilmesi yönünde kullanýlmasý gerekiyor." deðerlendirmesinde bulundu.

Her zaman "Dost kara günde belli olur" yaklaþýmýnýn benimsendiðini dile getiren Büyükelçi, Türkiye'nin her zaman Endonezya'nýn zor zamanlarýnda yanýnda olduðunu, Endonezya'nýn da 6 Þubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraþ merkezli depremlerde olduðu gibi Türkiye'nin her zaman yanýnda olduðunu hatýrlattý.

Purnama, "Þunu çok iyi anladým, ne olursa olsun Türk halký çok güçlü, bir durumla karþý karþýya kaldýðýnda ondan kurtulacak ve daha güçlü hale gelecek." þeklinde konuþtu.

- ÝSRAÝL-FÝLÝSTÝN MESELESÝ

Ýsrail'in yoðun saldýrýsý altýndaki Gazze Þeridi'nde milyonlarca kiþinin kýtlýk tehlikesiyle karþý karþýya olduðunu hatýrlatan Purnama, "Erkek kardeþlerimiz ve kýz kardeþlerimiz Filistin'de çok uzun süredir acý çekiyor. Yeter, yeter artýk. Ýnsani tutarlýlýðýmýz, bu durumla yüzleþmek için tüm ülkelerin birlikte hareket etmesi gerektiðini gösteriyor." deðerlendirmesini yaptý.

Purnama, insanlýk için bu durumla yüzleþmek için tüm ülkelerin birlikte hareket etmesi gerektiðine iþaret ederek, "Her zaman Filistin halkýnýn yanýnda olacaðýz. Kardeþ olarak Filistinli kardeþlerimiz için savaþmaktan asla bir santimetre bile geri adým atmayacaðýz." diye konuþtu.