Cezayir Cumhurbaþkaný Abdulmecid Tebbun, devlet kurumlarýnýn ülkede anayasanýn deðiþimi için düzenlenecek bir referanduma hazýr olmasýný istedi.
Cumhurbaþkaný Tebbun, baþkanlýk ettiði Bakanlar Kurulu toplantýsýnda, ilgili devlet kurumlarýnýn "kapsamlý bir anayasa deðiþikliði" için yapýlacak bir referanduma hazýr olmalarý gerektiðini belirtti.
Tebbun, "Vatandaþlarýmýzýn ülkelerinin geleceðine en iyi þekilde karar verebilmesi için sizi anayasa referandumuna hazýrlýk yapmaya davet ediyorum." dedi.
Anayasada köklü deðiþiklik talebinin 2019 yýlýnýn þubat ayýndaki gösterilerle baþladýðýný vurgulayan Tebbun, anayasada deðiþiklik kararýnýn "kapalý kapýlar ardýnda alýnmadýðýný" ifade etti.
Tebbun, ülkedeki her kesimin katýlýmýnýn saðlanacaðý bir "mutabakat anayasasý" üzerinde çalýþmalarýn tamamlanmak üzere olduðunu belirtti.
Anayasa referandumunun düzenleneceði tarihe iliþkin net bir bilgi vermeyen Tebbun, "Ülkede deðiþim süreci baþladý." þeklinde konuþtu.
Cezayir'de anayasa deðiþikliði
Cumhurbaþkaný Tebbun seçim kampanyasýnda Cumhurbaþkanýna verilmiþ geniþ yetkileri azaltacak ve güç dengesi saðlayacak köklü bir anayasa deðiþikliði vaadinde bulunmuþtu.
Cumhurbaþkaný Abdulmecid Tebbun, 8 Ocak'ta yeni bir anayasa hazýrlamak için uluslararasý anayasa uzmaný Ahmed Laraba liderliðindeki 17 üyeli bir uzmanlar heyeti görevlendirmiþti.
Fransýz sömürüsünün ardýndan 1962'de baðýmsýzlýðýna kavuþan Cezayir'de eski Cumhurbaþkanlarý Ahmed bin Bella (1962-1965), Huari Bumedyen (1965-1978), Þadli Bencedid (1979-1991), Liamine Zeroual (1995-1999), Abdulaziz Buteflika (1999-2019) dönemlerinde yedi kez Anayasa deðiþikliðine gidildi.
Cezayir'de tarihi nitelikteki kitlesel gösteriler ve ordunun uyarýlarý sonucu 20 yýllýk yönetimin ardýndan 2 Nisan'da istifasýný sunan Buteflika'nýn döneminde ise 2002, 2008 ve 2016 yýllarýnda anayasa deðiþikliði yapýlmýþtý.