Cezayir'den Fransa'ya suçlama
ABONE OL

Cumhurbaþkaný Tebbun, 17 Ekim 1961'deki Paris Katliamý'nýn 63. yýlý dolayýsýyla Cezayir halkýna "Ulusal Göç Günü" mesajý gönderdi.

Tebbun, Paris'te metro istasyonlarý ve Sen Nehri'ndeki köprülerde yaþanan trajik sahnelerin, Cezayirlilerin arasýndaki kutsal ulusal baðýn derinliðini vurguladýðýný kaydetti.

"Hafýza dosyasý" ile ilgili olarak ülkesinin, hak ve adalet ilkesine baðlýlýðýný yineleyen Tebbun, Fransa'daki bazý aþýrýlýkçý çevrelerin "dosyayý tahrif etmeye ya da unutturmaya çalýþtýðýna" dikkati çekti.

Tebbun, "sömürgeci geçmiþin karmaþasýndan kurtulup, nefrete ve kötülüðe kulak asýlmayan bir geleceðe doðru ilerlemek için hafýza meselesinin yeni bir nefese ihtiyaç duyduðuna" iþaret etti.

Cezayir'de her yýl 17 Ekim'de, 1961'deki Paris Katliamý'nda hayatýný kaybeden Cezayirlilerin anýsýna "Ulusal Göç Günü" adý altýnda etkinlikler düzenleniyor.

Cezayir Meclisindeki en büyük parti ve koalisyon ortaðý Ulusal Kurtuluþ Cephesi (UKC), Fransa'dan, 17 Ekim 1961'de Paris'te polisin Cezayirlilere yönelik yaptýðý katliamý tanýmasýný ve özür dilemesini talep etmiþti.

- 1961 PARÝS KATLÝAMI

Paris'te 17 Ekim 1961'de Cezayir'in baðýmsýzlýk mücadelesine destek için yaklaþýk 30 bin kiþi barýþçýl gösteri düzenlemiþ, Paris Polis Müdürü Maurice Papon'un emriyle gerçekleþtirilen polis müdahalesinde 300'den fazla Cezayirli hayatýný kaybetmiþti.

Tarihçilerin Fransa tarihinin "kara lekelerinden" biri olarak gördüðü ve "Paris Katliamý" olarak bilinen olayda, yaralý Cezayirlilerden bir kýsmý da Seine Nehri'ne atýlarak öldürülmüþtü.

Fransa'da Mart 1962'de bu olaylara iliþkin tüm suç ve kabahatlere af getiren bir yasanýn çýkmasýyla, yüzlerce Cezayirlinin hayatýný kaybettiði 1961 katliamýna dair hiçbir adli soruþturma baþlatýlmamýþtý.

Fransa Cumhurbaþkaný Emmanuel Macron, 16 Ekim 2021'de, baþkent Paris'te dönemin Polis Müdürü Maurice Papon'un yetkisi altýnda iþlenen suçlarýn Fransa için affedilemez olduðunu belirtmiþti.

Macron'un, 27 Aðustos'ta Cezayir'e düzenlediði ziyarette, iki ülke çeþitli sektörlerde 6 iþbirliði anlaþmasý yapmýþ, bölgesel ve uluslararasý konularda siyasi istiþareyi içeren "Yenilenmiþ Ortaklýk Ýçin Cezayir Deklarasyonu"nu imzalamýþtý.

Cezayir Cumhurbaþkaný Tebbun ile Macron'un, sömürge dönemi tarihi dosyalarýný çözmek için "ortak tarihçiler komisyonu" oluþturmayý kabul ettiði bildirilmiþti.