Çin bu yýl uzay istasyonuna insanlý iki sefer yapacak
ABONE OL

Çin Ýnsanlý Uzay Seferleri Ajansýndan (CMSA) yapýlan açýklamada, "Þýncou-18" ve "Þýncou-19" görevleriyle, istasyona yeni taykonot ekiplerinin taþýnmasýnýn planlandýðý belirtildi.

Açýklamada, istasyonda görevlendirilecek yeni taykonotlarýn seçildiði ve eðitimlerinin sürdüðü kaydedildi.

Öte yandan, taykonotlarýn ihtiyaçlarýnýn karþýlanmasý için iki ikmal seferi de yapýlmasý bekleniyor.

Üçer kiþilik taykonot ekiplerinin dönüþümlü görev yaptýðý istasyona, "Þýncou (Kutsal Gemi)" mekikleriyle personel, "Tiencou (Gök Gemisi)" mekikleriyle ise ikmal malzemeleri taþýnýyor.

- Çin'in uzay istasyonu "Tiengong"

Çin, ABD'nin uzay araþtýrmalarý alanýndaki iþbirliðini yasaklamasý ve Uluslararasý Uzay Ýstasyonu (ISS) programýna katýlýmýný engellemesi nedeniyle Dünya yörüngesinde kendi uzay istasyonunu kurdu.

Bir çekirdek modül, 2 laboratuvar modülünden oluþan ve uzay teleskobu eklenmesi planlanan Tiengong Uzay Ýstasyonu, Rusya'nýn artýk faal olmayan Mir Uzay Ýstasyonu model alýnarak inþa edildi.

Ýstasyonun ana parçasý "Tienhý (Göksel Uyum)" çekirdek modülü 29 Nisan 2021'de, ilk laboratuvar modülü "Výntien (Gökleri Aramak)" 24 Temmuz 2022'de, ikinci laboratuvar modülü "Mýngtien (Gökleri Düþlemek)" ise 31 Ekim 2022'de fýrlatýldý.

Çekirdek modüle laboratuvar modüllerinin eklenmesiyle istasyonun "T" biçimli ana iskeleti tamamlanýrken, istasyon "uygulama ve geliþtirme aþamasýna" geçti.

"Þüntien (Gökleri Dolaþmak)" adý verilen uzay teleskobunun da ayrý bir modül olarak istasyona eklenmesi planlanýyor.

  • Tiengong Uzay Ýstasyonu
  • Ýnsanlý Seferler
  • Çin Uzay Programý