Çin Devlet Baþkaný Þi: Tayvan ile birleþme saðlanacak
ABONE OL

Çin Devlet Baþkaný Þi Cinping, Çin Halk Cumhuriyeti'nin kurucusu Mao Zýdong'un 130. doðum yýl dönümü dolayýsýyla Büyük Halk Salonu'nda düzenlenen sempozyumda yaptýðý konuþmada, Tayvan sorununa iliþkin deðerlendirmede bulundu.

Çin'in yeniden birleþmesinin "kaçýnýlmaz bir eðilim", "Çin ulusunun haklý davasý" ve "halkýn arzusu" olduðunu vurgulayan Þi, "Anavatanýmýz yeniden birleþmelidir ve elbette yeniden birleþecektir." ifadesini kullandý.

Þi, Tayvan'ý Çin'den ayýrmak isteyenlere "her ne þekilde olursa olsun" engel olacaklarýný ifade etti.

- TAYVAN'DA LÝDERLÝK SEÇÝMLERÝ

Çin liderinin mesajýnýn, Tayvan'da 2024 baþýnda yapýlacak liderlik seçimi öncesinde denk gelmesi dikkati çekti.

Pekin yönetimi, Ada'da iktidarda bulunan Demokratik Ýlerici Partinin (DPP) seçimdeki adayý, Baþkan Yardýmcýsý Lai Ching-te'yi, "baðýmsýzlýk yanlýsý" ve "ayrýlýkçý" olarak görüyor.

DPP'nin seçimi kazanmasý halinde Çin ile Tayvan arasýnda gerilimlerin artacaðý tahmin ediliyor.

Çin Komünist Partisinin (ÇKP) yayýn organý Global Times'ta yayýmlanan habere göre, Çin'in Tayvan Ýliþkileri Ofisi'nin eski Direktör Yardýmcýsý, emekli tümgeneral Vang Zayþi, 23 Aralýk'ta Pekin'de katýldýðý bir toplantýda, Lai'yi "inatçý ve radikal bir baðýmsýzlýk aktivisti" olarak niteleyerek seçimleri kazanmasýnýn savaþ riski yaratacaðýný ileri sürmüþtü.

Lai'nin iktidara gelmesi halinde savaþ riskinin göz ardý edilemeyeceðini vurgulayan Vang, "Tayvan seçimlerine dair büyük belirsizlik var ancak þurasý kesin ki, Tayvan'ýn baðýmsýzlýðý savaþ anlamýna gelir. Tayvan'ýn baðýmsýzlýðýnda ýsrar etmek er ya da geç savaþa yol açacaktýr." diye konuþmuþtu.

- ÇÝN-TAYVAN ANLAÞMAZLIÐI

Çin'de Ýkinci Dünya Savaþý'nýn ardýndan Çan Kay-þek liderliðindeki Çin Milliyetçi Partisi (KMT/Koumintag) güçleri ile Mao Zýdong önderliðindeki Çin Komünist Partisi (ÇKP) güçleri arasýnda yaþanan iç savaþta galip gelen Komünistler, 1 Ekim 1949'da Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuruluþunu ilan etmiþti.

Ýç savaþý kaybeden Koumintag üyeleri ise Tayvan'a yerleþip 1912'de kurulan "Çin Cumhuriyeti" iktidarýnýn Ada'da devam ettiðini ileri sürerek burada geçici hükümet kurmuþtu.

Çin Halk Cumhuriyeti'nin kendi topraklarýnýn parçasý olduðunu savunduðu Tayvan, 1949'dan bu yana fiili baðýmsýzlýða sahip bulunuyor. Çin ana karasý ile Tayvan arasýndaki ayrýlýk hala sürüyor.

Pekin yönetimi Ada'nýn ana kara ile yeniden birleþmesi için gerekirse güç kullanýmýný dýþlamayacaðýný vurguluyor.

  • Tayvan birleþme
  • Çin egemenlik
  • ayrýlýkçýlýk önleme