Çin, doðrudan yabancý yatýrým akýþýndan olumsuz etkilendi
ABONE OL

Çin Ticaret Bakanlýðýndan yapýlan açýklamaya göre, doðrudan yabancý yatýrýmlar, Ocak-Þubat 2024 döneminde 215,09 milyar yuan (yaklaþýk 30,29 milyar dolar) düzeyinde gerçekleþti.

Aktüel kullanýlan yabancý sermaye miktarý, geçen yýlýn ayný dönemine göre yüzde 19,9 azaldý.

Çin'de, 2023'te doðrudan yabancý yatýrýmlar yüzde 8 azalarak 1998'den bu yana ilk kez yýllýk bazda düþüþ kaydetmiþti.

Buna raðmen Çinli yetkililer, ülkenin yabancý yatýrýmlar için cazip yönlerinin olumsuz faktörlere aðýr bastýðýný, bu yüzden geleceðe yönelik beklentilerin yüksek olduðunu savundu.

Bu yýlýn ilk iki ayýndaki düþüþün gerekçesi olarak geçen yýlýn ayný döneminde yatýrým miktarýnýn yüksek oluþunu gösteren yetkililer, 2023'te yabancý yatýrýmlarýn yýllýk bazda azalmasýna raðmen son 10 yýldaki en yüksek olduðu üçüncü yýl olduðuna iþaret etti.

Yetkililer, ocak ve þubat aylarýnda yabancýlar tarafýndan kurulan þirketlerin sayýsýnýn yüzde 34,9 artarak son 5 yýlýn en yüksek seviyesine ulaþtýðýna dikkati çekti.

Küresel jeopolitik belirsizlikler, Batý ülkelerinin Çin ile ekonomik baðýmlýlýða baðlý riskleri azaltmaya yaklaþýmý ve bunun tedarik zincirlerinde yarattýðý deðiþimler, Çin'e doðrudan yabancý yatýrým akýþýný olumsuz etkiliyor.