Çin ''Einstein'' uydusunu fýrlatmýþtý: Tayvan alarma geçti
ABONE OL

Tayvan Savunma Bakanlýðý, fýrlatmanýn ardýndan vatandaþlarýn cep telefonlarýna "bir füzenin Tayvan hava sahasýna girdiðine" iliþkin uyarý gönderdi.

Çince ve Ýngilizce olarak gönderilen mesajýn Çincesinde uydu ifadesi geçerken, Ýngilizcesinde yer almamasý paniðe sebep oldu.

Bakanlýðýn daha sonraki açýklamasýnda, Çin ana karasýndan fýrlatýlan roketin, uzay boþluðunda Tayvan hava sahasýnýn güneyinden geçtiði ifade edilerek mesajýn, roket enkazýnýn bölgeye düþme olasýlýðýna karþý uyarý amaçlý gönderildiði belirtildi.

Açýklamada, yanlýþ anlaþýlmadan dolayý özür dilendi.

X-ýþýný dizisi teleskoplarýndan oluþan "Einstein" uydusu, Long March-2C taþýyýcý roketiyle Çin'in Sýçuan eyaletindeki Þiçang Uydu Merkezi'nden fýrlatýlmýþtý.

Hafta sonunda kritik liderlik ve yasama meclisi seçimleri için sandýk baþýna gitmeye hazýrlanan Tayvan, Çin'den gelebilecek askeri bir tehdide karþý teyakkuzda bekliyor.

Savunma Bakanlýðý, füze uyarýsýnýn yaný sýra gün içine Çin'e ait 10 savaþ uçaðý ile 4 savaþ gemisinin ve ayrýca dün 4 yüksek irtifa balonunun Ada çevresinde görüldüðünü bildirmiþti.

  • Tayvan Adasý
  • Pekin
  • astronomi gözlem