ABD'yi teyakkuza geçiren siber saldýrý: Büyük bir ulusal güvenlik krizi
ABONE OL

WSJ'nin konu hakkýnda bilgi sahibi kaynaklara dayandýrdýðý haberine göre, bilgisayar korsanlarý, ABD hükümet ve kurumlarýnýn yasal taleplerle iþbirliði amacýyla kullanýlan að altyapýsýna eriþim saðlamýþ olabilir.

Kaynaklar, "büyük bir ulusal güvenlik riski" anlamýna gelen gizli eriþimlerin, Verizon, AT&T ve Lumen gibi ABD'nin büyük telekomünikasyon ve internet saðlayýcý þirketler üzerinden yapýldýðýnýn tespit edildiðini kaydetti.

SALDIRI ÇÝN KAYNAKLI

Siber saldýrýnýn Çinli Salt Typhoon isimli bir hacker grubunca yapýldýðýný bildiren kaynaklar, grubun, mahkemeler veya ulusal güvenlik soruþturmalarýyla ilgili yerel bilgi taleplerini karþýlamak için internet saðlayýcýlarca kurulan "arka kapý" sistemlerini kullandýklarýný düþündüklerini aktardý.

Kaynaklar, istihbarat faaliyetleri için kullanýlan gözetleme sistemlerine de söz konusu saldýrýlarda eriþim saðlanýp saðlanmadýðý konusunda herhangi bir tespit yapýlamadýðýný söyledi.

MÝLYONLARCA KÝÞÝNÝN BÝLGÝLERÝ ÇALINDI

Siber saldýrý sýrasýnda, milyonlarca ABD vatandaþýnýn yaný sýra birçok küçük ve büyük ölçekteki iþletmelerin bilgilerinin de çalýndýðýný vurgulayan kaynaklar, saldýrýnýn ABD hükümeti tarafýndan "önemli ve endiþe verici" olarak deðerlendirildiðini kaydetti.

Elektronik cihazlarý uzaktan patlatmak mümkün mü?

Baþta Microsoft olmak üzere, saldýrýdan etkilenen internet saðlayýcý þirketlerin konuyla ilgili soruþturma yürüttükleri belirtildi.

ASELSAN geliþtirdi

Öte yandan, Çin saldýrýya iliþkin ülkesine yöneltilen suçlamalarý reddederken, Washington'daki Çin Büyükelçiliði Sözcüsü Liu Pengyu yaptýðý açýklamada, "Çin, siber saldýrýlara ve her türlü siber hýrsýzlýða kesinlikle karþý çýkýyor ve bunlarla mücadele ediyor." ifadesini kullandý.