Çin, kontrolsüz þekilde Dünya'ya düþen roket parçasýyla ilgili eleþtirilerin haksýz olduðunu savundu
ABONE OL

Dýþiþleri Bakanlýðý Sözcüsü Hua Çunying, Pekin'de düzenlediði basýn toplantýsýnda, dün Hint Okyanusu'nda Maldiv Adalarý açýklarýnda bir bölgeye düþen roketin herhangi bir zarara yol açmadýðýný belirtti.

Çinli yetkililerin roketin seyrini dikkatle izlediði Dünya'ya dönüþüne iliþkin açýklamalarý önceden yaptýðýný anýmsatan Sözcü Hua, bu konuda yapýlan eleþtirilerin Çin'i uzay alanýnda diðer ülkelerden farklý bir standarda tabi kýlamaya çalýþan haksýz bir muamele olduðu görüþünü dile getirdi.

Amerikan uzay mekiði ve roket üreticisi SpaceX þirketinin kontrolden çýkan bir roketinin enkazýnýn martta Washington ve Oregon eyaletlerinin farklý bölgelerine düþtüðünü hatýrlatan Hua, "Amerikan medyasý o günlerde 'yýldýzlara ateþ etmek, gökleri aydýnlatmak' gibi romantik ifadeler kullanýyordu. Oysa mesele Çin olduðunda tamamen farklý bir yaklaþým hakim oldu." ifadesini kullandý.

Çin'in roketlerin geri dönüþlerine iliþkin tüm öngörüleri uluslararasý iþ birliði mekanizmalarý kanalýyla paylaþtýðýný vurgulayan Hua, "ABD dahil diðer ülkelerle dýþ uzayýn kullanýmý konusunda iþ birliðini güçlendirmeye hazýrýz fakat bu konudaki çifte standartlara karþý çýkýyoruz." deðerlendirmesinde bulundu.

Çin, Dünya yörüngesinde kurmayý planladýðý uzay istasyonunun "Tienhý" (Göksel Uyum) adý verilen çekirdek modülü, 29 Nisan'da "Long March B5" aðýr taþýyýcý roketiyle fýrlatýlmýþtý.

Olaðan koþullarda fýrlatýþtan sonra Dünya'ya dönmesi ve okyanuslarýn önceden belirlenen bir bölgesine düþürülmesi beklenen aðýr taþýyýcý roketin ilk aþamasý, fýrlatýþ planlamasýndaki tercihler nedeniyle alçak yörüngeye kadar çýkmýþ ve ana gövdeden koptuktan sonra yörünge çekimine kapýlarak dünyanýn çevresinde dönmeye baþlamýþtý.

30 metrelik roket parçasýnýn Dünya'ya hangi bölgeden giriþ yapacaðýna ve nereye düþeceðine dair belirsizlik endiþeler yol açmýþtý.

ABD Havacýlýk ve Uzay Ajansý (NASA) Baþkaný Bill Nelson, Çin'i "uzay enkazýnýn idare edilmesi konusundaki sorumluluk standartlarýný yerine getirmemekle" suçlamýþtý.

- Çin'in uzay istasyonu kurma planý

Çin, ABD'nin uzay araþtýrmalarý alanýnda iþ birliðini yasaklamasý ve Uluslararasý Uzay Ýstasyonu (ISS) programýna katýlýmýný engellemesi nedeniyle 2022'ye kadar kendi uzay istasyonunu kurmak için çalýþmalar yürütüyor.

Bir çekirdek modül, iki laboratuvar modülü ve bir uzay teleskobundan oluþacak istasyon tamamlandýðýnda Rusya'nýn artýk faal olmayan Mir Uzay Ýstasyonu ile yaklaþýk ayný boyutlarda olacak.

Çekirdek modül Tienhý'nýn fýrlatýlmasýnýn ardýndan, "Výntien" (Gökleri Aramak) ve "Mýngtien" (Gökleri Düþlemek) adlarýný taþýyan laboratuvar modülleri de 2022'de uzaya yollanacak.

Ana iskeletin oluþmasýnýn ardýndan, sonraki yýllarda "Þüntiyen" (Gökleri Dolaþmak) adlý uzay teleskobu ayrý bir modül olarak istasyona eklenecek.

Ýstasyonun tamamlanmasý için 11 uzay seferi düzenlenmesi planlanýyor.