Çin lideri, Rusya Federasyonu'na baðlý Tataristan Cumhuriyeti'nin baþkenti Kazan'da 16'ncýsý düzenlenen BRICS Liderler Zirvesi'nin geniþletilmiþ toplantýsýnda konuþtu.
Konuþmasýnda BRICS'in, topluluða yeni katýlan üyelerle geniþlemesinin "tarihi bir dönüm noktasý" olduðunu vurgulayan Þi, "Þuna inanýyorum ki; güçlenen çabalarýmýzla geniþletilmiþ BRICS, Küresel Güney iþbirliði ve dayanýþmasýnda yeni bir sayfa açacak." dedi.
Þi, dünyanýn çalkantý ve dönüþümle tanýmlanan yeni bir döneme girerken insanlýðýn, geleceðini þekillendirecek önemli kararlarla karþý karþýya bulunduðuna dikkat çekerek, "Dünyanýn düzensizlik ve kaos uçurumuna sürüklenmesine izin mi vereceðiz, yoksa onu barýþ ve kalkýnma yoluna geri mi sokacaðýz?" ifadesini kullandý.
Rus yazar Nikolay Çerniþevski'nin "Ne Yapmalý?" romanýna atýf yapan Çin lideri, oradaki kahramanýn sarsýlmaz kararlýlýðý ve tutkulu güdülerinin bugün herkesin iradesine örnek olmasý gerektiðini vurguladý.
Þi, "Ýçinde yaþadýðýmýz dönem ne kadar çalkantýlý olursa olsun öncülük edecek dirayete ve cürete, yeni koþullara uyum saðlayacak bilgeliðe sahip olarak yüksek nitelikli BRICS iþbirliðinde yeni bir dönemi baþlatmalýyýz." diye konuþtu.
UKRAYNA VE GAZZE MESAJI
Þi, BRICS ülkelerinin bir "barýþ komitesi" kurmasý ve "ortak güvenliðin savunucusu" olmasý gerektiðine iþaret ederek, "Biz, bölünmez bir güvenlik topluluðuyuz. Yalnýzca ortak, kapsayýcý ve sürdürülebilir bir güvenlik anlayýþýný benimseyerek evrensel güvenliðe giden yolu açabiliriz." deðerlendirmesinde bulundu.
Çin ile Brezilya'nýn, Ukrayna'da devam eden krizin çözümü için, Küresel Güney'den diðer ülkelerin de iþbirliðiyle "barýþýn dostlarý" grubu oluþturduðunu, bunun amacýnýn barýþý savunan sesleri bir araya getirmek olduðuna dikkati çeken Þi, "Üç temel ilkeyi savunmalýyýz; harp sahasýnýn geniþletilmemesi, çatýþmanýn yükseltilmemesi, ateþe körükle gidilmemesi ve gerilimin hýzla düþürülmesi için çaba gösterilmesi gerekiyor." dedi.
Þi, BRICS ülkelerinin bir "adalet komitesi" kurmasý, uluslararasý eþitlik ve adalet için çaba göstermesi gerektiðine iþaret ederek, "Gazze'de insani durum kötüye giderken Lübnan'da savaþ ateþi yeniden yakýlýyor. (Orta Doðu'da) taraflar arasýndaki çatýþmalar yükseliyor. Gazze'de acil ateþkesi desteklemeli ve Filistin sorununa kapsamlý, adil ve kalýcý çözüm için elimizden gelen tüm gayreti sarf etmeliyiz." diye konuþtu.
'KÜRESEL YÖNETÝM' ÇAÐRISI
Uluslararasý güç dengesinin derin dönüþümlerden geçtiði bir dönemde küresel yönetim reformunun bunun gerisinde kaldýðýný dile getiren Þi, BRICS ülkelerinin, gerçek çok taraflýlýðý savunarak, geniþletilmiþ istiþare, ortak katký ve paylaþýlan faydaya dayalý bir küresel yönetimi oluþturmasý gerektiðini vurguladý.
Þi, BRICS ülkelerinin küresel yönetim reformunun eþitlik, adalet ve kapsayýcýlýk ilkeleri üzerine kurulmasýný ve Küresel Güney ülkelerinin sesini ve temsilinin artmasýný saðlamasý gerektiðini ifade etti.
Mevcut küresel durumun uluslararasý finans mimarisinin reforme edilmesini acil kýldýðýna dikkat çeken Þi, "BRICS ülkeleri öncü rolü oynamalý. Bütçe ve maliye politikasýnda iþbirliðini geliþtirmeli, finans altyapýmýzýn üretkenliði artýrmalý, finansal güvenlik için yüksek standartlar uygulamalýyýz." ifadesini kullandý.
Þi, ayrýca BRICS ülkelerinin Çin'in öncülüðünde oluþturduðu Yeni Kalkýnma Bankasý'nýn daha fazla üyenin kabulüyle geniþletilmesi ve güçlendirilmesi gerektiðini vurguladý.