Çin, Tayvan'ýn kuzeyindeki hava sahasýný kapatýyor
ABONE OL

Çin-Tayvan geriliminin ardýndan Pekin yönetiminin Tayvan'ýn kuzeyinde 16 Nisan günü 27 dakika boyunca hava sahasýný kapatacaðý bildirildi. Tayvan Ulaþtýrma ve Haberleþme Bakanlýðý, Pekin yönetimini aldýðý karar nedeniyle protesto etti. Tayvan Ulaþtýrma ve Haberleþme Bakanlýðý, Pekin yönetiminin ilk olarak bu yasaðý 16-18 Nisan tarihleri arasýnda 3 gün boyunca uygulamak istediðini fakat Tayvan tarafýndan gelen tepkilerin ardýndan süreyi 27 dakikaya çektiðini ifade etti.

Tayvan Milli Savunma Bakanlýðý (MND) da, konuyu yakýndan takip ettiðini belirterek, uçuþa yasak bölgenin Tayvan'ýn yaklaþýk 85 deniz mili kuzeyinde, ülkenin hava savunma tanýmlama bölgesinde (ADIZ) yer aldýðýný açýkladý.

Geçtiðimiz hafta Tayvan lideri Tsai Ing-wen, ABD Temsilciler Meclisi Baþkaný Kevin McCarthy ile Kaliforniya'da görüþmüþ ve bu görüþmeye sert tepki gösteren Pekin yönetimi, Tayvan çevresindeki askeri tatbikatlarýný artýrmýþtý. Geçtiðimiz yýl eski ABD Temsilciler Meclisi Baþkaný Nancy Pelosi'nin Tayvan'ý ziyaret etmesinin ardýndan da benzer politika izleyen Pekin yönetimi, son dönemlerde Tayvan'a yakýn sularda sýk sýk tatbikatlar düzenliyor.