Cinayet protestosu ýrkçý gösteriye dönüþünce...
ABONE OL
Katilin bulunmasýný isteyen ýrkçý ve yerli halktan oluþan bin kiþilik bir topluluk alýþ veriþ merkezi ve meyve sebze pazarýný bastý. Polis olaylarý kontrol altýna almaya çalýþýrken en az 200 göstericiyi gözaltýna aldý.

Dazlak ve futbol fanatiklerinden oluþan gençler, Moskova'nýn güneyindeki Biryulyevo'da Kafkasya ve Orta Asyalýlarýn sýk uðradýðý Biryuza ticaret merkezine saldýrdý. Ticaret merkezinde 5 Orta Asyalý vatandaþý döven dazlaklar, bazý maðazalarý da yaðmaladý. Hastaneye kaldýrýlan göçmenlerden birinin durumunun aðýr olduðu belirtiliyor.

Irkçý sloganlarýn atýldýðý baskýnda araçlar devrildi ve çevreye zarar verildi. Gece boyunca devam eden olaylarda polis ek güvenlik birlikleri talep etti.

Baþkent Moskova'nýn güneyinde Biryulyevo meydana gelen gösterileri bastýrmak için polis "Volkan" kod adý ile operasyon baþlattý.

Moskova Güney Bölgesi Polis Müdürü Aleksandr Polovinko, olaylarý bastýrmak için çalýþtýklarýný, gözaltýlarýn olduðunu, atýlan cam nedeni ile bir polisin yüzünün yaralandýðýný söyledi.

Polise de saldýran kalabalýk gözaltýna alýnanlarýn serbest býrakýlmasýný istedi. Bir grubun da yabancýlara ait olduðu belirtilen bir kamyonetin camlarýný kýrarak devirmesi kameralara yansýdý.

Göstericiler çevrede bulunan meyve ve sebze satan büfelere zarar verdi ve ýrkçý sloganlar attý. Polis göstericileri daðýtmak için copla müdahalede etti.

KATÝLÝ ÝHBAR EDENE 1 MÝLYON RUBLE ÖDÜL

Polis, Þerbakov'u býçakla öldüren zanlýnýn kamera görüntüsünden çekilen fotoðrafýný yayýnladý. Moskova Emniyet Müdürlüðü, zanlýnýn yakalanmasý için polise ihbar eden þahýslara 1 milyon ruble para mükafatý verecekleri vaadinde bulundu.

Parlamento alt kanadý Duma, Soruþturma Komisyonu'ndan olayýn aydýnlatýlmasýný talep etti.

POLÝS KREMLÝN YANINDAKÝ MEYDANI KORDON ALTINA ALDI

Rusya Parlamentosu alt kanadý Duma Güvenlik ve Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu Baþkaný Ýrina Yarovaya Ýnterfaks'a yaptýðý açýklamada olaylarýn ciddi olduðunu, ýrkçý ve diðer dazlak gruplarýn normal vatandaþlarý da þiddet kullanmaya zorladýðýný ifade etti. Olaylarýn çok tehlikeli boyutlara taþýnabileceði uyarýsý yapan Yarovaya, "Biryulyevo'da yaþananlar göçmen iþçilere karþý oluþan hoþnutsuzluðun dýþa yansýmasý. Tüm tedbirler alýnarak yeni þiddetler önlenmeli.." çaðrýsýnda bulundu.

Biryulyevo'da yaþanan olaylar nedeni ile ýrkçý gruplarýn sosyal medya üzerinden Manej Meydaný'nda toplanma çaðrýsý yaptý. Moskova polisi geliþmelerle ilgili acil toplantý yaparken, Kremlin'in yanýnda bulunan Manej Meydaný polis tarafýndan kordon altýna alýndý. Polis araçlarý meydana getirilerek giriþler kapatýldý.

Rusya'da uzun süredir Orta Asya'dan gelen göçmen ve Kafkas kökenli vatandaþlarla ýrkçý gruplar arasýnda sorunlar yaþanýyor. Moskova belediyesi kaçak göçmenler üzerinde denetimi artýrýrken, yetkililer Aralýk 2010'da Manej Meydaný'nda yaþanan ýrkçý gösteri nedeni ile geliþmelerden endiþe ediyor. Spartak Moskova taraftarý Yegor Sviridov'un Kafkas kökenli bir kiþi tarafýndan öldürülmesi üzerine baþlayan olaylarda yaklaþýk 5 bin kiþi Manej Meydaný'nda toplanmýþ ve polis müdahalede bulunmak zorunda kalmýþtý.