Çin'den 3 ABD'li þirkete yaptýrým kararý
ABONE OL

Çin Ticaret Bakanlýðýndan yapýlan açýklamada, Boeing Defense'in uzay ve güvenlik birimi ile General Atomics Aeronautical Systems ve General Dynamics Land Systems þirketlerinin "güvenilmez varlýk" listesine alýndýðý belirtildi.

Böylelikle söz konusu þirketlerin Çin'de daha fazla yatýrým yapmasý engellenirken üst düzey yöneticilerinin Çin'e giriþleri yasaklandý.

Yaptýrým kararýnýn, Tayvan'ýn yeni lideri Lai Ching-te'nin yemin ederek görevine baþladýðý güne denk gelmesi dikkati çekti.

Pekin yönetimi, ABD Baþkaný Joe Biden'ýn þubat ayýnda Tayvan'a 75 milyon dolar ilave silah satýþýna onay vermesinin ardýndan nisanda General Atomics Aeronautical Systems ile General Dynamics Land Systems þirketlerine yaptýrým uygulayacaðýný bildirmiþ, þirketlerin Çin'de mal varlýklarý dondurulmuþtu.

- Abrams tanklarý ve dronlar

General Dynamics Land Systems, Amerikan yapýmý Abrams tanklarýnýn Tayvan ile ortak üretimini yapýyor.

Predator ve Reaper gibi insansýz hava aracý modelleri üreten General Atomics Aeronautical Systems ise Tayvan ordusuna "SkyGuardian" adý verilen "MQ-9B" tipi askeri dronlarý Amerikan ordusu aracýlýðýyla satýyor.

- AMERÝKAN SAVUNMA ÞÝRKETLERÝNE YAPTIRMLAR

Çin, Eylül 2022'de, Tayvan'a 1,1 milyar dolarlýk silah satýþýnda paylarý olduðu gerekçesiyle Boeing Defense ve Raytheon þirketlerinin üst yöneticileri Ted Colbert ile Greg Hayes'e yaptýrým uygulama kararý almýþtý.

Pekin yönetimi, Washington'ýn Aðustos 2023'te Tayvan'a 500 milyon dolarlýk F-16 kýzýlötesi arama takip sistemi ve ilgili ekipmanýn satýþýna onay vermesinin ardýndan, bu donanýmlarýn tedarikçisi olan ABD'li savunma sanayi þirketleri Lockheed Martin ile Northrop Grumman'a yaptýrým uygulayacaðýný bildirmiþti.

ABD Savunma Güvenlik Ýþbirliði Ajansýnýn (DSCA), Aralýk 2023'te Tayvan'ýn Komuta, Kontrol, Haberleþme ve Bilgisayar (C4) kapasitesini sürdürmesi için 300 milyon dolar deðerinde daimi tedarik ve donaným desteði saðlanacaðýný duyurmasýnýn ardýndan ise bu donanýmlarý saðlayan BAE Systems Land and Armament, Alliant Techsystems Operation, AeroVironment, ViaSat ve Data Link Solutions isimli 5 Amerikan savunma sanayi þirketine yaptýrým kararý alýnmýþtý.

Çin'in topraklarýnýn parçasý olduðunu savunduðu Tayvan, Çin Halk Cumhuriyeti'nin kurulduðu 1949'dan bu yana fiili baðýmsýzlýða sahip bulunuyor. Çin ana karasý ile Tayvan arasýnda iç savaþýn ardýndan ortaya çýkan ayrýlýk hala devam ediyor.

Pekin, "tek Çin" ilkesini vurgulayarak kendisini tanýyan ülkelerin Tayvan ile resmi iliþki kurmasýna ve Tayvan'a silah satýþýna karþý çýkýyor.

  • Çin yaptýrým
  • silah satýþý
  • Tayvan yardým