Çin'den ABD'nin, Rus ÝHA'larý hakkýndaki kararýna tepki
ABONE OL

Dýþiþleri Bakanlýðý Sözcüsü Mao Ning, Pekin'de düzenlenen basýn toplantýsýnda, ABD'nin, Çinli þirketlere tek taraflý yasa dýþý yaptýrým uygulamasýna karþý olduklarýný belirtti.

Washington yönetiminin bu konudaki baskýlarýný ve temelsiz suçlamalarýný kabul etmediklerini vurgulayan Sözcü Mao, "Çin, Rusya-Ukrayna çatýþmasýnýn taraflarýndan hiçbirine hiçbir zaman öldürücü silah saðlamamýþtýr." dedi.

Mao, Çin'in insansýz hava araçlarý dahil askeri ve sivil ikili kullanýma sahip ürünlere sýký ihracat kontrolleri uyguladýðýný belirterek, sivil insansýz hava araçlarýnýn askeri amaçlarla kullanýlmasýna karþý olduklarýný vurguladý.

Çin'in, Ukrayna krizinin yaratýcýsý veya tarafý olmadýðýnýn altýný çizen Mao, "ABD'yi, Ukrayna meselesini, Çin'i karalamak, Çin'e baský uygulamak, yargý yetkisini sýnýr aþýrý kullanarak Çinli kurumlara ve bireylere tek taraflý yasa dýþý yaptýrýmlar uygulamak için kullanmaya son vermeye çaðýrýyoruz." ifadelerini kullandý.

Mao, Çin vatandaþlarýnýn ve Çinli þirketlerin yasal ve meþru haklarý ve çýkarlarýný korumak için gereken tüm tedbirleri alacaklarýný kaydetti.

- ÇÝNLÝ ÞÝRKETLER, UZUN MENZÝLLÝ "GARPÝYA" MODEL ÝHA'LARIN ÜRETÝMÝ VE SEVKÝYATIYLA SUÇLANIYOR

ABD Hazine Bakanlýðý, dün yayýmladýðý yaptýrým kararlarýna iliþkin açýklamada, Rusya'nýn Ukrayna'da kullandýðý ve bir Rus þirketi tarafýndan geliþtirilen "Garpiya" model uzun menzilli ÝHA'larýn motorlarýný üreten Xiamen Limbach Aircraft Engine Company ile ÝHA'larýn sevkiyatýnda rol alan Redlepus Vector Industry isimli firmalara yaptýrým uygulanacaðýný bildirmiþti.

ÝHA'larýn Ukrayna'nýn kritik altyapýsýný tahrip ettiði ve "kitlesel kayýplara" yol açtýðý savunulan açýklamada, bunlarýn Çin'de üretildiði ileri sürülmüþtü.