Sözcü Lin, Pekin'de düzenlenen günlük basýn toplantýsýnda, AA muhabirinin ABD'nin vetosu ve Çin'in bu konudaki görüþüne iliþkin sorusunu yanýtladý.
Lin, Gazze'de 13 aydýr süren savaþýn 44 binden fazla insanýn ölümüne ve benzeri görülmemiþ bir insani krize yol açtýðýný belirterek, Washington yönetiminin bu þartlarda Gazze'de ateþkes kararýný engellemek üzere BMGK'de veto yetkisini 6'ncý kez kullandýðý ve bir kez daha uluslararasý toplumun barýþ çabalarýný engelleyen tek ülke olduðunu ifade etti.
"ABD'yi, siyasi hesaplarý bir kenara býrakmaya, uluslararasý hukuku ve uluslararasý insancýl hukuku seçici þekilde göz ardý etmeye son vermeye ve büyük bir ülke olarak sorumluluðunu yerine getirerek Orta Doðu'da barýþ ve istikrar için yapýcý rol oynamaya çaðýrýyoruz."
ABD'NÝN VETOSU
Washington yönetimi, 20 Kasým'da, BMGK'de, Gazze'de acil ateþkes, esirlerin býrakýlmasý ve açlýktan ölümlerin engellenmesi talep edilen karar tasarýsýný veto etmiþti.
ABD, Güvenlik Konseyi üyesi 15 ülkeden 14'ünün "evet" oyu verdiði tasarýyý, daimi üye olarak sahip olduðu veto yetkisini kullanarak reddetmiþti.
Çin'in BM Daimi Temsilcisi Fu Cong, oylamanýn sonucundan hayal kýrýklýðý duyduðunu dile getirerek, "ABD, tek baþýna vetosuyla Gazze halkýnýn yaþama umudunu paramparça etti, onlarý daha fazla karanlýða ve umutsuzluða sürükledi. Her bir insanýn kaybý hayatta kalan yakýnlarý için ebedi acý anlamýna geliyor. Ýnsan þunu sormadan edemiyor: Filistinlilerin yaþamýnýn hiç mi anlamý yok? 44 bin ölüm, ABD'nin azýcýk dahi sempati göstermesi için yeterli deðil mi?" ifadelerini kullanmýþtý.
ABD DAHA ÖNCE DE ATEÞKES ÇAÐRILARINI VETO ETTÝ
ABD daha önce 18 Ekim ve 25 Ekim ile 8 Aralýk 2023'te ve 20 Þubat 2024'te BMGK'de Gazze'ye iliþkin sunulan karar tasarýlarýný veto etmiþti.
ABD, ayrýca BM Genel Kurulunda 13 Aralýk 2023'te 153 ülkenin "evet" oyu kullandýðý Gazze'de acilen insani ateþkes talebinde bulunulan karar tasarýsý için de "hayýr" oyu kullanan 10 ülkeden biri olmuþtu.
Bu yýl 18 Nisan'da Filistin'in BM'ye tam üyeliði için BMGK'de müzakereye açýlan karar tasarýsý da daimi üye ABD'nin vetosuyla reddedilmiþti.