Çin'den ABD'ye kýnama
ABONE OL

Dýþiþleri Bakanlýðý Sözcüsü Vang Výnbin, Pekin'de düzenlenen günlük basýn toplantýsýnda, Washington'a "kararý derhal geri çekmesi" çaðrýsýnda bulundu.

ABD'nin Tayvan'a silah satýþýnýn "tek Çin" ilkesini ihlal ettiði, Çin ile ABD arasýndaki diplomatik iliþkilerin temelini oluþturan Üç Ortak Bildiri'nin, özellikle de Tayvan'a silah satýþýna iliþkin 17 Aðustos 1982 tarihli bildirinin hükümlerine aykýrý olduðunu vurgulayan Sözcü Vang, Çin'in satýþa karþý çýktýðýný ve kýnadýðýný belirtti.

Vang, planlanan satýþýn, Çin'in egemenliðini ve güvenlik çýkarlarýný tehdit ettiðini, Tayvan Boðazý'ndaki barýþ ve istikrarý tehlikeye attýðýný savundu.

Tayvan sorunun Çin'in "iç iþi" olduðunu, yabancý müdahalesinin kabul edilemeyeceðini ifade eden Vang, ABD'ye Tayvan ile askeri temaslara ve silah satýþýna son verilmesi çaðrýsýnda bulundu.

ABD, 17 Aðustos 1982 tarihli bildiride Tayvan'a silah satmayacaðýný açýkça ifade etmese de "Çin'in Tayvan Boðazý'ný silahlandýrmasýna mukabil bir seviyeye çekeceðini" deklare etmiþti.

Çin'in, topraklarýnýn parçasý olduðunu savunduðu Tayvan, Çin Halk Cumhuriyeti'nin kurulduðu 1949'dan bu yana fiili baðýmsýzlýða sahip bulunuyor. Çin ana karasý ile Tayvan arasýnda iç savaþýn ardýndan ortaya çýkan ayrýlýk hala devam ediyor.

Pekin, "Tek Çin" ilkesini vurgulayarak Tayvan'ýn dünya ülkeleriyle müstakil diplomatik iliþkiler kurmasýna, Birleþmiþ Milletler ve diðer uluslararasý kuruluþlarda temsil edilmesine karþý çýkýyor, kendisini tanýyan ülkelerin Tayvan ile diplomatik iliþkileri kesmesini þart koþuyor.