Çin'den DSÖ'ye, Kovid-19'un kökeni araþtýrmak için ABD'deki Fort Detrick laboratuvarýný incelemesi çaðrýsý
ABONE OL

Xinhua'nýn haberine göre, Çin Dýþiþleri Bakanlýðý Sözcüsü Cao Lician, düzenlediði basýn toplantýsýnda Kovid-19 salgýnýna iliþkin sorularý yanýtladý ve ABD'nin bu konudaki tavrýný eleþtirdi.

Lician, ABD'ye salgýn konusunda þeffaf ve sorumlu bir yaklaþým benimsemesi, en kýsa sürede DSÖ uzmanlarýný, 1943-1969 yýllarýnda ABD'nin biyolojik silah programýnýn merkezi konumundaki Fort Detrick laboratuvarýna davet ederek Kovid-19'un kaynaðýnýn araþtýrýlmasý için incelemeye izin vermesi çaðrýsý yaptý.

Cao, ABD'nin en fazla Kovid-19 vakasý görülen ülke olduðuna ve erken aþamada enfekte olanlarýn sayýsýnýn yüksekliðine iþaret ederek, "Laboratuvarlarda incelemeler yürütülecekse DSÖ Fort Detrick'e gitmelidir." ifadesini kullandý.

Çin, DSÖ'nün Kovid-19'un kökenine dair ikinci aþama planýný kabul etmeyeceðini bildirmiþti.

Çin Ulusal Saðlýk Komisyonu Bakan Yardýmcýsý Zýng Yiþin, Kovid-19'un kökenine dair araþtýrmanýn ikinci aþamasýnýn, virüsün, bir Çin laboratuvarýndan sýzmýþ olabilme ihtimalinin daha fazla araþtýrýlmasýný içermesine "oldukça þaþýrdýðýný", bunun "saðduyu ve bilime aykýrý bir söylenti" olduðunu belirterek ikinci aþama planýný reddetmiþti.

- ARAÞTIRMANIN ÝLK AÞAMASI, ÞUBATTA SONA ERMÝÞTÝ

DSÖ, Kovid-19'un kökenine iliþkin soruþturmanýn ikinci evresinde, Çin'i, daha fazla iþ birliði yapmaya çaðýrmýþtý.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, 16 Temmuz'da yaptýðý açýklamada, Çin'e salgýnýn ilk zamanlarýna iliþkin þeffaflýðýný artýrmaya ve virüsün kökenini çözmeye yardýmcý olmak için laboratuvarlarýna daha fazla eriþime izin verme çaðrýsýnda bulunmuþtu.

Salgýnýn kökenine dair yapýlan araþtýrmanýn ilk aþamasý, þubatta sona ermiþti.

- DSÖ HEYETÝ VUHAN'A GÝTMÝÞTÝ

Daha önce virüsün kökenine iliþkin soruþturma baþlatýlmasý talebini reddeden Çin, uluslararasý baskýlarýn artmasýyla DSÖ heyetinin Vuhan'da incelemeler yapmasýna izin vermiþti.

DSÖ, ilk vakalarýn ortaya çýktýðý Çin'in Vuhan kentine, uluslararasý bilim insanlarýndan oluþan bir heyet göndermiþti.

Ýnceleme sürecinde bazý heyet üyeleri, Çinli yetkililerin salgýnýn baþýndaki ilk vakalarla ilgili kendi hazýrladýklarý özetleri ve veri analizlerini kendilerine verdiðini, ancak ham bilgileri paylaþmayý reddettiðini açýklamýþtý.

Heyet, 29 Ocak'ta baþladýðý saha çalýþmalarýnda, ilk vakalarýn görüldüðü Vuhan Deniz Ürünleri Gýda Pazarý'nýn yaný sýra virüsün bir kaza sonucu dýþarý çýktýðý iddialarýna konu olan Vuhan Viroloji Enstitüsünde de incelemeler yapmýþtý.

2002-2003 yýllarýndaki Akut Solunum Yolu Sendromu (SARS) salgýnýnýn ardýndan, yarasa koronavirüslerinin genetik bilgilerinin olduðu bir arþiv yaratmak amacýyla kurulan enstitü, Kovid-19'un buradaki laboratuvarda yapay üretildiði ve yanlýþlýkla dýþarý çýktýðý iddialarýna konu olmuþtu.

Çinli yetkililer, söz konusu iddialarý reddetmiþ, Kovid-19'un baþka bir ülkede ortaya çýktýðý ve ithal dondurulmuþ deniz ürünleriyle ülkeye geldiðine dair kanýtlanmayan, karþý iddialar ortaya atmýþtý.

- KOVÝD-19 ÝLK KEZ VUHAN'DAKÝ GIDA PAZARINDA GÖRÜLMÜÞTÜ

Dünya, Kovid-19 salgýnýndan ilk kez, Çin'in 31 Aralýk 2019'da Hubey eyaletine baðlý Vuhan kentinde "kaynaðý bilinmeyen gizemli solunum yolu hastalýðýnýn" ortaya çýktýðýný DSÖ'ye bildirmesiyle haberdar olmuþtu.

Hastalýk, ilk kez Vuhan'da deniz ürünleri gýda pazarýný ziyaret eden kiþilerde görülmüþ, sebebi anlaþýlamayan "solunum rahatsýzlýðý" þikayetiyle 17 Kasým'da ilk hasta hastaneye baþvurmuþtu.

Akciðer iltihaplanmasýna yol açan hastalýða, yarasalarda bulunan bir beta koronavirüsün mutasyona uðramýþ hali olduðu tahmin edilen, daha önce bilinmeyen türdeki bir koronavirüsün sebep olduðu anlaþýlmýþtý.