Çin'den Japonya ve ABD'ye tepki
ABONE OL

Bakanlýk Sözcüsü Cao Licien, baþkent Pekin'de düzenlediði olaðan basýn toplantýsýnda, ABD Dýþiþleri Bakaný Antony Blinken ve Japon mevkidaþý Motegi Toþimitsu'nun Pekin yönetimine karþý ortak endiþelerini dile getiren açýklamalarýna tepki gösterdi.

Cao, "ABD-Japon ortak açýklamasý Çin'in dýþ politikasýna saldýrýyor, Çin'in iç iþlerine ciddi þekilde müdahale ediyor, beyhude bir þekilde Çin'in çýkarlarýna zarar veriyor. Çin tarafý bundan güçlü þekilde hoþnutsuzluk duyuyor ve bu duruma kararlýlýkla karþý çýkýyor." ifadesini kullandý.

ABD ve Japonya'ya nota verdiklerini belirten Cao, dünyada sadece Birleþmiþ Milletlerin merkezinde olduðu tek bir uluslararasý sistem bulunduðunu vurgulayarak, "ABD ve Japonya'nýn uluslararasý iliþkileri tek taraflý tanýmlama yetkisi yoktur ve kendi standartlarýný baþkalarýna empoze etme yetkisi hiç yoktur." deðerlendirmesinde bulundu.

Cao, "Çin'in Tayvan, Hong Kong Özel Ýdari Bölgesi, Sincan Uygur Özerk Bölgesi, Güney Çin Denizi ve (Doðu Çin Denizi'ndeki) Diaoyüdao (Senkaku Adalarý) konusunda tutumu nettir, açýktýr." diye konuþtu.

Sözcü Cao, ülkesinin "Güney Çin Denizi'ndeki adalar ve adacýklar ile Doðu Çin Denizi'ndeki Diaoyü /Senkaku Adalarý ve adacýklarýný üzerindeki egemenlik hakkýnýn tartýþýlmaz olduðu" deðerlendirmesinde bulundu.

ABD ve Japonya'yý, Çin'in iç iþlerine müdahaleyi býrakmaya, Çin'i hedef alan grubu ve çevreyi terk etmeye ve bölgenin barýþ ve istikrarýna zarar vermeyi durdurmaya çaðýran Cao, "Çin, gerekli tüm tedbirleri alacak ve kendi egemenliði, güvenliði ve kalkýnmaya yönelik çýkarlarýný kararlýlýkla koruyacak." ifadesini kullandý.

Cao ayrýca Japonya'yý, ABD'nin stratejisine güvenmesinin Çin-Japonya iliþkilerine zarar vereceði uyarýsýnda bulundu.

ABD Dýþiþleri Bakaný Blinken ve Savunma Bakaný Austin Lloyd, 15 Mart'ta Çin'e karþý caydýrýcý bir güç oluþturma söylemiyle Japonya, Güney Kore ve Hindistan'a ziyaret baþlatmýþtý.

Blinken ve Lloyd, Japon Dýþiþleri Bakaný Motegi Toþimitsu ve Savunma Bakaný Nobuo Kiþi ile dünkü görüþmelerinin ardýndan yaptýklarý ortak açýklamada, Çin'in Sahil Güvenlik ekiplerine gerektiðinde silah kullanma yetkisi veren bir yasa çýkarmasýndan ciddi endiþe duyduklarýný bildirmiþti.

Açýklamada, iki ülke güvenlik ittifakýnýn "Hint-Pasifik bölgesinin barýþý, güvenliði ve refahýnýn mihenk taþý" olduðu belirtilmiþ, Doðu Çin Denizi'ndeki tartýþmalý Diaoyü/Senkaku adalarýnda Japonya'nýn kontrolüne zarar verecek ya da statükoyu deðiþtirecek tek taraflý faaliyetlere karþý çýkýlmýþtý.

Açýklamada ayrýca "Tayvan Boðazý'nda barýþ ve istikrar çaðrýsý yapýyoruz. Güney Çin Denizi'nde Çin'in 'hukuk dýþý' denizcilik iddialarý ve faaliyetlerine karþý çýkýyoruz. Kuzey Kore'nin tamamen nükleerden arýndýrýlmasýna yönelik taahhütleri teyit ediyoruz. Çin'in Hong Kong Özel Ýdari Bölgesi ile Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki insan haklarý ihlallerine yönelik ortak endiþeler paylaþýyoruz." ifadeleri kullanýlmýþtý.