Çin'den referandum açýklamasý
ABONE OL

Dýþiþleri Bakanlýðý Sözcüsü Mao Ning, Pekin'de düzenlediði günlük basýn toplantýsýnda yaptýðý açýklamada, Çin'in Ukrayna sorunundaki tavrýnda deðiþiklik olmadýðýný vurguladý.

Tüm ülkelerin egemenliðine ve toprak bütünlüðüne saygý gösterilmesi, meþru güvenlik kaygýlarýnýn dikkate alýnmasý gerektiðini ifade eden Sözcü Mao, "Umarýz taraflar farklýlýklarýný diyalog ve müzakere yoluyla çözmeye yönelir. Çin gerilimin düþürülmesi için uluslararasý toplumun üyeleri ile yapýcý rol oynamaya hazýrdýr." dedi.

Mao, Çin'in referandum sonuçlarýný tanýyýp tanýmayacaðýna dair bir açýklama yapmadý.

Ukrayna'daki Rusya yanlýsý ayrýlýkçýlarýn kontrolündeki sözde Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetleri ile Rus ordusunun ele geçirdiði Herson ve Zaporijya bölgelerinde Rusya'ya baðlanmak için 23-27 Eylül'de referandum düzenlenmiþti.

Bölgelerdeki sözde seçim komisyonlarý referandumlardan "Rusya'ya baðlanma" kararlarýnýn çýktýðý bildirmiþti. Rusya Devlet Baþkaný Vladimir Putin, söz konusu bölgelerinin Rusya'ya baðlanmasýna yönelik anlaþmalarý imzalamýþtý.

Moskova, Kýrým'ý da 2014'te benzer bir referandumun ardýndan ilhak etmiþti.

Çok sayýda ülke referandumlarý tanýmadýðýný açýklarken ABD ve AB, "sahte" referandumlar nedeniyle Rusya'ya ilave yaptýrýmlar uygulayacaklarýný açýklamýþtý.

Çin Devlet Baþkaný Þi Cinping'in, Ukrayna savaþýnýn baþlamasýndan hemen önce Pekin Kýþ Olimpiyatlarý'nda Rus mevkidaþý Putin ile görüþmesinde "iki ülke dostluðunun limiti olmadýðýný" açýklamasý, Moskova'nýn Ukrayna'da baþlatacaðý askeri operasyona örtülü bir destek olarak yorumlanmýþtý.

Pekin, krizin baþlangýcýndan itibaren Ukrayna'daki savaþ ile ilgili "iþgal", "saldýrý" sözcüklerini ve "kýnama" anlamýna gelecek ifadeleri kullanmaktan kaçýnmýþ, BM Genel Kurulunun kýnama kararýnda çekimser oy kullanmýþtý.

Batý'nýn savaþ nedeniyle Rusya'ya ekonomik yaptýrýmlar uygulamasýnýn ardýndan Moskova ile Pekin arasýndaki ticaret hacminin arttýðý gözlenmiþti.