Çin Dýþiþleri Bakanlýðý Sözcüsü Lin Cien, Pekin'de düzenlenen günlük basýn toplantýsýnda, Rusya'nýn nükleer silah kullanma koþullarýný yeniden düzenleyen doktrini duyurmasý ve Ukrayna'nýn ABD yapýmý uzun menzilli füzeleri Rusya'ya fýrlatmaya baþlamasýyla týrmanan gerilime iliþkin deðerlendirmede bulundu.
Çin'in, Ukrayna krizinde siyasi çözümü desteklediðini ifade eden Sözcü Lin, "Mevcut koþullarda tüm taraflar sakin olmalý ve itidalle hareket etmeli, diyalog ve istiþare yoluyla gerilimi düþürerek stratejik riskleri gidermeli." dedi.
Lin, Çin'in Ukrayna Savaþý'nda tüm taraflarý gerilimi düþürmeye ve siyasi çözüme baðlý kalmaya teþvik eden tutumunun deðiþmediðini vurgulayarak, bu doðrultuda yapýcý rol oynamayý sürdüreceðini belirtti.
- RUSYA'NIN YENÝ NÜKLEER DOKTRÝNÝ
Rusya Devlet Baþkaný Putin, 19 Kasým'da ülkesinin balistik füze saldýrýlarýna uðramasý halinde buna nükleer silahla yanýt verilmesine olanak tanýyan doktrini onayladý.
Yeni doktrinde, bir ülkenin, nükleer silah sahibi baþka bir ülke desteðiyle Rusya topraklarýna balistik füze saldýrýsýnda bulunmasý durumunda Rusya'nýn nükleer yanýt vermesine olanak tanýnýrken, insansýz hava araçlarý veya savaþ uçaklarýyla yapýlan saldýrýlar da bu kapsama alýndý.
Rusya'ya "bir ittifak üyesi tarafýndan saldýrganlýk yapýlmasý" da yine nükleer yanýt verilebilecek bir geliþme þeklinde tanýmlanýrken, söz konusu ülkenin baðlý olduðu tüm ittifak üyeleri da olasý saldýrganlýðýn tarafý sayýlacak.
Moskova'nýn adýmý, ABD yönetiminin, Ukrayna'ya, temin ettiði uzun menzilli Kara Taktik Füze Sistemleri (ATACMS) füzelerini sýnýrlý þekilde Rusya topraklarýnda kullanma imkaný tanýyacak izni verdiði iddialarýnýn ardýndan gelmiþti.